ACHIZIȚII DIRECTE DEJA EFECTUATE LA PREȚURI HALUCINANTE

1. Achiziție suspectă – rolă prosop hârtie = 4.725.000 lei fără TVA = 5.622.750 lei cu TVA.

FACTURA A FOST MODIFICATĂ
Pe documentul oficial, afișat pu-blic, se observă că data a fost mo-
dificată.
La rubrica de lângă antet, dar și la datele privind expedierea facturii, a fost trecută, inițial, data de 15 martie, ceea ce înseamnă trei zile înainte de perfectarea achiziției. Data a fost tăiată cu pixul și modificată în 18.03, adică ziua în care a fost efectuată procedura, în sistemul de achiziții publice, SEAP. Totuși merg pe premisa ca totul are o limita si refuz sa cred ca urma să fie achizitionată hârtie igienică de atâția bani, însă nu neg că sunt sceptic în privința diferenței până la suma de 47 miliarde. Inginerii financiare sunt… slavă Domnului, destule!

CUM SE FACE JUMA’ DE MILIARD DIN PIX
Haideți să mai desigilam câteva ,,necurate,, și să gândim împreună cum poate plăti statul ăsta neghiob 430 mil pentru ,,modificare documentatie,, la repararea Secției Psihiatrie. Dacă o modificare de proiect face atâția bani… reparatia înseamnă că echivalează cu construirea Castelului Peleș. Om trăi și om vedea! Să nu omitem și prețul de la mașina de sigilat pungi. Liniștiți o puteam achiziționa mai lesne și ulterior să sigilăm monitorul CMOS (stricat) pentru a-l arunca la gunoi. La cât costă reparația (130 mil)… cumpărăm altul nou. Despre ,,instruire,, cu 810 milioane povestim altă dată. Pentru liniștea pacienților văd că aveți și mentenanță la aerele condiționate din birourile dumneavoastră, 330 milioane ducându-se și într-acolo. Acum trecem la treburi mai serioase…

APARATURĂ ADUSĂ ÎN SPITAL ÎNAINTE DE FINALIZAREA PROCEDURII DE ACHIZIȚIE

ULUITOR ! Situație cu iz PENAL! Conform afirmațiilor d-lui Cosmin Popescu, la data de 20.09.2019, ecograful performant Mindray DC-80 era adus în spital în condițiile în care procedura de achiziții se afla în DELIBERARE

Cosmin Mihai Popescu a afirmat la data de 20 septembrie, ora 13:02 pe Facebook că ”Spitalul Județean Gorj a achiziționat noi echipamente medicale performante și, în curând, va achiziționa și un nou Computer Tomograf. Aceste lucruri au fost posibile datorită finanțărilor alocate de Ministerul Sănătății și Consiliul Județean Gorj (în valoare de peste 17 milioane de lei)”.

Aici se împute treaba… cel puțin pentru nepriceputul din mine! Ce să caute în secțiile din spital anumite aparaturi pentru care procedura de licitație nu este finalizată? Pămân-
teanul nu poate înțelege decât că…licitația este la mișto și că, de fapt, se știe câștigătorul. Nu?

Ecograf performant Mindray DC-80
Mindray DC-80 este un ecograf performant Doppler color care lucrează pe X-Insight, noua platformă de vârf de la Mindray.

Conform afirmațiilor d-lui Cosmin Popescu, la data de 20.09.2019, aparatul de ventilație mecanică IMTMEDICAL BELLAVISTA era adus în spital în condițiile în care procedura de achiziții se afla în DELIBERARE.

În spital au fost aduse și alte aparate medicale pe care nu le-am găsit în SEAP. Așteptăm explicații despre procedura de achiziție și numărul ei, data la care a fost efectuată, prețul și cine este furnizorul, data recepției… Sunt prea multe necunoscute fapt ce dăunează grav sănătății bugetului!

TRECEM LA UN ALT CAPITOL

ACHIZIȚII PROCEDURĂ LICITAȚIE DESCHISĂ

1. REACTIVI BIOCHIMIE CU PUNERE LA DISPOZITIE A 2 APARATE AUTOMATE DE LUCRU IN BAZA UNEI CHIRII LUNARE – a fost atribuită la data de 21.08.2019. S-au estimat 2.423.975 lei fără TVA, adică aproximativ 29 miliarde cu TVA!

În urma evaluării propunerilor financiare și pe baza informațiilor prezentate de ofertanți, comisia de evaluare a concluzionat următoarele: oferta depusa de SC.MEDIST SA având ca obiect furnizarea de ,,REACTIVI BIOCHIMIE CU PUNERE LA DISPOZITIE A 2 APARATE AUTOMATE DE LUCRU ÎN BAZA UNEI CHIRII LUNARE” este declarată câștigătoare cu o valoare de 1.199.603 lei fără TVA. Aici am fost surprinși întrucât apare raportul final al achiziției pe SEAP ! (Pleonasm!)
Chiar dacă achiziția s-a efectuat la un preț mai mic decât cel alocat, nu credeți că ar fi mai benefic să achiziționăm automatele de lucru fără a mai fi nevoie să plătim chirie la furnizor? De regulă, chiriile sunt păguboase, pentru chiriași evident nu și pentru proprietar!!!
Exemplificăm câteva achiziții unde s-au încălcat prevederile art. 66, alin. (4) Normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la atribuirea contractului de achiziţie publică/acordului-cadru din Legea nr. 98/2016 privind achiziţiile publice din 02.06.2016, în sensul că Raportul FINAL al procedurii nu s-a introdus în SEAP în secţiunile specifice disponibile în sistemul informatic. Astfel, nu s-a asigurat transparența achizițiilor, nu se știe care a fost furnizorul și cu ce sumă s-au achiziționat produsele, dând naștere la tot felul de suspiciuni!!!

PROTEZE – a fost atribuită la data de 21.08.2019. S-au estimat 2.038.900 lei fără TVA, adică aprox. 24 miliarde cu TVA.

ACORD CADRU MATERIALE OSTEOSINTEZA – a fost atribuită la data de 30.08.2019. S-au estimat 7.750.464 lei fără TVA, adică aprox. 92 miliarde cu TVA. Să-mi fie cu iertare, dar parcă am fi un oraș în ”invaliditate” sau persoanele care necesitau proteze au fost cadonați numai și numai cu proteze bionice!
S-au înscris două firme: MEDICAL ORTOVIT, CIF: RO 9625593, CRC: J40/5951/1997, reprezentant MIRCEA ISTODORESCU și VALDOMEDICA TRADING CIF: 23100700, CRC: J40/824/2008, reprezentant Valentin Dobre. Curios ar fi de știut statutul celor doi!

În acest an au mai fost efectuate și alte achiziții de proteze și materiale osteosinteză prin procedura NEGOCIERE FARA PUBLICARE PREALABILA.
Curios este faptul că aceste produse au fost livrate de firma Medical Ortovit SRL din Tg Jiu. Spun curios pentru că personal, nu cunosc vreo societate în acest oraș care să producă cele menționate mai sus.

PACHET REACTIVI SI CONSUMABILE HEMATOLOGIE COMPATIBILE CU ANALIZOARELE DE HEMATOLOGIE BECKMAN COULTER LH 750; ABX MICROS 60 – a fost atribuită la data de 20.08.2019. S-au estimat 508.480 lei fără TVA, adică 6 miliarde cu TVA.

ACHIZIȚII ÎN DESFĂȘURARE APARATURĂ RADIOLOGICĂ LICITAȚIE DESCHISĂ ÎN DELIBERARE

Pentru aceste aparate s-au înscris următoarele firme:

REZULTĂ CĂ FIRMA SC SUPERMEDICAL SRL din Craiova va câștiga cel puțin două produse, respectiv aparatul Roentgen și aparatul radiologic Brat C. Ca să fie treaba treabă este posibil să câștige și aparatul CT.

DETALII ACHIZIȚIE CT:

Pentru CT s-au alocat 3.865.546 lei fără TVA, adică aprox. 46 miliarde cu TVA. Cel mai scump CT cu 64 slices din lume costă maxim 600.000 dolari dar în Europa unul costă în jur de 130.000 euro. La valoarea maximă de 600.000 dolari, adică 2.580.000 lei, spitalul a prevăzut 46 miliarde cu TVA. Calculele mele scot o diferență de aprox. 20 miliarde. Să înțelegem că suma asta va reprezenta transportul?

DETALII ACHIZIȚIE APARAT ROENTGEN DIGITAL GRAFIE SI SCOPIE:

La Sebeș, în județul Alba Iulia, două aparate ROENTGEN DIGITAL GRAFIE SI SCOPIE au fost licitate la prețul de 919.000 lei, adică la aprox. 460.000 lei bucata. La SJU Tg-Jiu s-au alocat pentru un singur aparat suma de 2.403.360 lei fără TVA, adică aprox. 28 miliarde.

Primarul Marcel Romanescu a vrut sa doneze catre spital un APARAT RADIOLOGIC CU BRAȚ

Pentru aparatul radiologic cu braț spitalul a alocat suma de 809.132 lei fără TVA, adică 962.867 lei. În Ialomița a fost cumpărat cu 245.520 lei, adică cu un preț aproape de 4 ori mai mic. Pentru a fi mai convingători va atenționăm că pentru acest aparat a mai fost făcut un caiet de sarcini din care reieșea necesitatea a 75.000 euro valoare de achiziție.
Suma urma să fie donată din bugetul Primăriei Mun. Târgu Jiu de primarul Marcel Romanescu la solicitarea personalului din SJU Tg-Jiu. Brusc și ”dintr-o dată” conducerea spitalului s-a razgandit refuzand sprijinul oferit de municipalitate si invocând tot felul de motive puerile. Realizați ca totul se rezuma la preț, mai exact, aparatul radiologic Braț C nu putea fi achiziționat doar cu 75.000 euro ”marca SIEMENS”, considerand ca este mai ,,profitabil,, să aloce din bugetul spitalului aprox. 10 miliarde!!! Asta insemnand aproximativ 200 mii euro!!! Cred ca nu mai are sens sa discutam despre diferenta. Se regaseste si ea in caracterul fiecarui solicitant si in interesul de dupa. Asta daca nu cumva Romanescu avea relatii la ‚‚Siemens’’ si beneficia de reducere!(glumesc) Nu cred ca avea el relatii, ci, mai degraba, pe astia de la spital nu-i suporta producatorii. Le dubleaza…chiar tripleaza preturile. Neseriosi,zic!

DETALII ACHIZIȚIE ECOGRAF GINECOLOGIE:

Ecograf ginecologie x 3 buc au pus-o pe SEAP cu 705.000 lei fără TVA, adică aprox. 8,4 miliarde. Un asemenea aparat destul de performant, așa cum se observă mai jos, costă 110.000 lei x 3 = 330.000 lei. Iar apare o diferență de ”transport” de aprox. 5,4 miliarde.


Stiu ca nu-i ,,Loganu’ ca Merțanu’,, însă așteptăm niște explicații pertinente.

DETALII ACHIZIȚIE STAȚIE STERILIZARE CU PLASMĂ:

Pentru acest produs s-a alocat pe SEAP suma de 1.914.000 lei fără TVA, adică aprox. 23 miliarde. Prezentăm mai jos o stație cu un volum de 200 litri al cărui cost (vezi foto) este de 42.500 dolari = 185.750 lei x 2 = 365.500 lei. Fără ironie, din nou diferența este suspect de mare = 2277660 – 365000 = 1.912.660 lei, adică 19 miliarde. Menționez că am găsit și mai scumpe dar în niciun caz la suma alocată. Aici costurile de ”transport” rămân interpretabile.

Ne apropiem de finalul materialului, motiv pentru care vreau să vă ”liniștesc” afișându-vă mai jos garanția că oricare dintre noi mai mergem în SJU Tg-Jiu nu vom mai fi trimiși de către medici la farmacie să cumpărăm medicamente. Spun asta, întrucât suma alocată pentru medicamente este de 35.496.626 lei fără TVA adică aprox. 422 miliarde!!!

Simultan, constatăm că facem concurență și scutului antirachetă de la Deveselu, urmând cât de curând să fabricăm în Gorj primul scut confecționat din ață de operații.
Detalii:
S-a alocat suma de 4.139.000 lei fără TVA adică aprox. 49 miliarde. Dacă facem un calcul cu prețurile de mai jos (fabricație Belgia) avem convingerea că în afară de scut ne mai rămâne materie primă să deschidem și o linie pe producție a plaselor de fotbal, handal, la nivel național. Adică, cu 49 miliarde se pot achiziționa undeva la aprox. 50.000 m de ață chirurgicală!!!
(1 m = 100 lei)

Încheiem cu începutul ilegalităților, adică cu duhoarea urât mirositoare care este emanată de cifre penale. Spun asta fiindcă sumele alocate de CJ Gorj în lista de investiții nr. 100/30.08.2019 apar modificate pe SEAP, spitalul urmând să achiziționeze produse la prețuri mult mai mari. O altă ciudățenie cu iz penal, constă în faptul că aparatura medicală de mai sus a fost pusă pe SEAP înaintea aprobării listei de investiții!!! …..pe curand, ca este cel mai curand.

P.S: Poate ca in urma acestui material intelege si opozitia din Gorj, cat de simplu se poate monitoriza o eventuala fraudare a banului public! Ma refer in special la PNL, PRO Romania si la USR care din pacate raman intr-o letargie indusa! Spun indusa fiindca, PNL la nivel de CJ are priceperea si toate parghiile necesare pentru o stricta monitorizare. Lipseste interesul din pacate…sau sunt coplesiti de interesele USL istice! Pe Miruta, presedintele USR il inteleg, sotia dumnealui este medic chiar in Spitalul Judetean Gorj, deci..nu avea de unde sa ia aceste informatii:)))Glumesc, va dati seama!!!

Acest „studiu de caz”, a fost realizat de catre un grup de tineri din cadrul ADN(Alternativa Pentru Demnitate Nationala), avand ca obiect de activitate, toate achizitiile publice suspecte din Romania!