Aurel Popescu, tunuri imobiliare cu Primăria Tg-Jiu. Rețeta prin care ”primarul” s-a împroprietărit cu terenuri de la municipalitate

 

Aurel Popescu a ajuns consilier local, în 2008, din postura de patron de restaurant, afacere care a înregistrat în anul precedent alegerii sale un profit de…3.878 de lei. Accederea în Consiliul Local Tg-Jiu i-a deschis orizonturile spre alte businessuri lui Popescu, așa că atunci când s-a ivit o oportunitate, acesta nu a ratat-o, ba mai mult, și-a aranjat minuțios terenul astfel încât să-și acopere perfect urmele într-o afacere imobiliară cu…Consiliul Local Tg-Jiu.

Concesiuni urmate de vânzare

În noiembrie 2008, după numai cinci luni de când fusese ales în Consiliul Local Tg-Jiu, Aurel Popescu începe să-și rezolve problemele sale personale și ale firmei Regal SRL la care deține jumătate din părțile sociale. Printr-o hotărâre a legislativului local, a fost aprobată efectuarea unei evaluări, în vederea vânzării prin negociere directă, a terenului de 80 mp, concesionat cu un an în urmă de municipalitate firmei lui Aurel Popescu, după ce fusese scos din domeniul public și introdus în domeniul privat. Cinci luni mai târziu, consilierii locali, cu o singură abținere, a lui Aurel Popescu, sunt de acord cu raportul de evaluare pe care și l-au însușit, iar municipalitatea îi vinde terenul firmei acestuia în vederea extinderii restaurantului ”Regal”.

Între timp, în luna ianuarie 2009, firma Cristal Galaxy SRL a fiicei lui Aurel Popescu, Irina Popescu, concesionase, la rândul său, de la Consiliul Local Tg-Jiu, două loturi de teren, a câte 1.500 mp, fiecare, pe strada Narciselor. Pe aceeași rețetă patentată de Aurel Popescu, firma la care fiica sa era asociat unic a solicitat, în iunie 2010, întocmirea unui Plan Urbanistic Zonal pentru terenurile respective, în vederea construirii unor spații de producție și depozitate.

Consiliul Local Tg-Jiu a aprobat, în unanimitate, PUZ-ul pentru Cristal Galaxy SRL pe 28 iunie 2010, iar Aurel Popescu nu s-a abținut de la vot, deși la mijloc erau interesele fiicei sale.

În aceeași ședință, consilierii locali au mai aprobat vânzarea unui alt teren de 24 mp către firma lui Aurel Popescu, Regal SRL, la prețul de 35 de euro/mp.

Vânzările succesive de terenuri către firmele controlate de Aurel Popescu i-au copleșit până și pe colegii acestuia, care le-au pierdut șirul, astfel, în luna august, legislativul local aprobă cu ochii închiși evaluarea în vederea vânzării a celor două loturi de câte 1.500 de mp către Crista Galaxy SRL, iar firma fiicei lui Aurel Popescu este împroprietărită tot prin votul Consiliului Local Tg-Jiu, în 25 octombrie 2010, cu cei 3.000 de mp de teren la prețul de 10 euro/mp.

Popescu vrea să-și piardă urma

După ce tranzacțiile imobiliare au fost desăvârșite, Irina Popescu se retrage din Cristal Galaxy SRL, în iulie 2011 și firma ajunge la medicul motrean Solomon Dobrescu, însă sediul rămâne pe strada 14 Octombrie, în Tg-Jiu, la aceeași adresă cu firma lui Aurel Popescu, Regal SRL. În ianuarie 2013, firma este preluată, în totalitate de Liviu Cîlniceanu, fost consilier local, prietenul viceprimerului, la acea vreme, Aurel Popescu, care-i păstrează sediul la aceeași adresă, semn că fima nu a ieșit niciodată din sfera de influență a lui Popescu. Ba mai mult, din 2012, soția lui Aurel Popescu a devenit economist la Cristal Galaxy SRL pentru a avea controlul banilor care trec prin firmă.

În mai 2015, Cristal Galaxy SRL renunță la unul din loturile de 1.500 de mp, iar consiliul local este de acord să compenseze suma de 50.336 de lei, achitată în plus față de perioada folosinței terenului în contul redevenței rămase de achitat pentru terenul care va rămâne concesionat. Adică, vânzarea/cumpărarea perfectată în octombrie 2010 nu a mai avut loc, pentru că, Cristal Galaxy SRL a închiriat terenul unui service auto și nu merita ca firma să investească 30.000 de euro, în situația în care clauzele concesiunii îi permiteau să subînchirieze. De altfel, principalul obiect de activitate al acesteia este ”închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate” și îi aduce firmei venituri de 134.000 de lei anual, adică 11.166 de lei, lunar.