CINE-I VA NUMĂRA SAU SPARGE “OUĂLE” LUI CAPOTĂ? POPESCU, WEBER SAU… SINISTRA? Episodul 2

Fostul “ratangiu”, Adrian Năstase, spunea în 2003, de la tribuna Parlamentului: ”Cineva, la un moment dat, voia să vină să îmi numere găinile… I-am sugerat că mai bine vine să-mi numere ouăle”.

Doamna ministru Sorina Pintea promitea la sfârșitul lunii martie că va reveni peste o lună de zile cu un raport de control pe care-l va prezenta președintelui CJ Gorj, Cosmin Popescu, și președintelui organizației PSD Gorj, Mihai Weber și că, împreună, vor lua măsurile cele mai potrivite pentru ca sistemul de sănătate din acest județ să funcționeze și să intre în normalitate.

Calendaristic vorbind, ar trebui să fie prezentă la Târgu Jiu chiar înainte sau imediat după Paști. Pentru cine nu știe încă, prin intermediul a 62 de reclamații înaintate către Ministerul Sănătății, multe personae – de la pacienți, personal angajat al SJU Târgu Jiu și până la asociații civice – au cerut doamnei ministru să vină la Târgu Jiu și să-i numere lui Capotă ”găinăriile”. A venit, constatat, evaluat și ulterior a plecat la deliberat?

Pe scurt, voi trece în revistă cum s-a ajuns să ne punem această întrebare.

După numeroase scandaluri apărute în presă, după un număr impresionant de sesizări făcute la adresa lui Capotă, după ce și-a dat singur cu tesla în ”ouă” ajutat de directorul medical, amândoi făcând pe fotografii prin secțiile spitalului și pe distribuitorii de informații către presă, corpul de control al ministrului Sănătății a început o amplă verificare a activității SJU Târgu Jiu precum și a ”găinăriilor” sesizate, activitate peste care s-a suprapus o vizită inopinată a doamnei ministru Sorina Pintea.

În cadrul conferințelor de presă la care a participat, doamna ministru a făcut următoarele precizări:

”- o parte din reclamațiile primite sunt reale;

– nu mi-a plăcut deloc ceea ce am găsit la SJU Târgu Jiu;

– indicatorii spitalului sunt deosebit de scăzuți;

– gradul de ocupare este de 50%;

– infrastructura are nevoie de multe modificări;

– oamenii nu mai au așteptări, probabil nu mai cred că se mişcă lucrurile;

– ceva este în neregulă, ceva nu merge, iar asta înseamnă că oamenii nu au încredere;

– marea mea mirare şi dezamăgirea pe care am trăit-o a fost când am văzut gradul de ocupare la secţia Pediatrie. Cred că este pentru prima dată, de când lucrez în sistem, când am văzut un grad de ocupare de 30%. Asta înseamnă că populaţia nu are încredere în medici, în actul medical, că nu este mulţumită de tratament, că nu este mulţumită de condiţiile hoteliere;

– pe anumite secţii şi la anumite aparate dezinfecţia nu este efectuată corespunzător, în acest sens fiind deja aplicate sancţiuni de către Direcţia de Sănătate Publică (DSP).”

După gravele nereguli constatate, Sorina Pintea, a spus-o răspicat ca să audă și Cosmin Popescu și Mihai Weber, că va propune Autorităţii Naţionale pentru Management al Calităţii în Sănătate retragerea acreditării spitalelor controlate – Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Jiu. Poate a vrut să transmită celor doi răspunzători principali de situația care s-a creat datorită susținerii necondiționate a managerului Capotă că e momentul să le ceară demisia și să numească o conducere competentă, serioasă și bine intenționată față de gorjeni.

Ce s-a întâmplat la Ploiești? Aflat în aceeași situație, președintele CJ Ploiești, a cerut demisia celor patru directori de la SJU Ploieşti, afirmând:

“Am cerut demisia celor patru directori. Consiliul de administraţie se va întruni şi va analiza. Nu eu decid. Eu mă ocup de dezvoltare, noi dăm bani. Ei trebuie să se îngrijească să fie totul în regulă. Ei trebuiau să vadă că pe partea de îngrijiri nu e bine. Peştele de la cap se împute”.

Ce s-a întâmplat la Gorj? Nimic!

 

CUM SE NUMĂRĂ ȘI MAI ALES CUM SE ”VOPSESC OUĂLE” LUI CAPOTĂ

Președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, persoana de care se leagă toate nenorocirile prin care trece actualmente imaginea județului nostru și a organizației PSD condusă de Mihai Weber, afirma foarte sobru că nu are motive să-l schimbe pe Capotă întrucât indicatorii au fost îndepliniți 100%.

Paradoxal, după două luni, prin adresa nr. 4385/02.04.2019, nu a făcut altceva decât să demonstreze că, pe de o parte, a mințit cu nerușinare opinia publică întrucât indicatorii nici nu au fost vreodată evaluați ca să știe dacă au fost respectați sau nu, și pe alta, că susținerea sa pentru Capotă nu are nicio legătura cu capacitatea managerială a acestuia, cu dezastrul la care am asistat, cu mizeriile apărute în presă, cu zecile de reclamații înaintate către Ministerul Sănătății, cu sănătatea gorjenilor, cu bunul mers al activității spitalului.

Atitudinea de râs, de plâns, de bâlci, de non-prezențe politice pro-Capotă a celor doi ”vopsitori de ouă” reiese și din faptul că Popescu a indus în eroare opinia publică afirmând la un moment dat că nu poate să-l demită pe manager, deoarece are contract de management. Așa cum am arătat în articolul publicat pe pagina de web Sabotorii Gorjului – https://www.sabotoriigorjului.ro/triada-capota-weber-popescu-prezinta-suntem-salvati-dar-inecati-ep-1/, a rezultat că ”minciuna și mușamalizarea” reprezintă procedeele forte ale modului în care este condus acest județ, demonstrând dispreț total față de comunitatea noastră.

Dacă dorea (dar n-a dorit niciodată), putea să numească oricând o comisie de verificare a activității spitalului și sesizărilor primite, putea să pună la treabă Consiliul de administrație al SJU Târgu Jiu din care fac parte o mulțime de bugetari cu salarii fabuloase și care nu au nicio greață vizavi de problemele cetățenilor, fiind numiți acolo pe criterii politice, să-i vopsească și președintelui CJ “ouțele, că ce, doar Capotă să beneficieze de asemenea servicii?

Apropo de sesizări: la unele dintre ele, Popescu nici măcar în ziua de astăzi n-a răspuns, deși au trecut mai bine de două luni, fiind vorba de mai multe încălcări ale prevederilor contractului de management de către prea-fericitul Capotă și de asemenea, de încălcări ale fișei postului de către directorul medical, dar și a Codului de conduită a personalului contractual din cadrul SJU Târgu Jiu în cazul amândurora. Cum este cu imparțialitatea și transparența decizională, domnule Popescu?

De ce prea-fericit? Dacă are onoarea să-i ia ”ouăle” în mână chiar Popescu, iar Weber să i le numere, să i le cântărească cu profund respect civic și, în final, să i le și vopsească aplicând buline albe, imaculate peste roșul aprins, incandescent cu care a fost învestit măria-sa, atunci este normal și firesc să fie mulțumit. Dar dacă i le mai și gâdilă, atunci senzațiile lui Capotă devin profunde, iar spiritul lui angelic, îl transformă într-un prea-fericit manager, nu-i așa?

 

RAPORTUL CORPULUI DE CONTROL VA FI O ALTĂ GĂINĂRIE ?!

Au rămas doar câteva zile până la revenirea dnei ministru Sorina Pintea în ograda noastră și trebuie să remarcăm faptul că dumneaei a avut suficient timp să numere și să analizeze ”găinăriile” care i-au fost aduse la cunoștință. Având în vedere că ”ouăle” lui Capotă au fost așa de mari pentru Cosmin Popescu și Mihai Weber ca să-i ceară demisia, speranța noastră, a tuturor oamenilor de bine, este aceea ca doamna amintită să nu treacă de la meseria pe care o are în prezent la cea de ”vopsitor” și să ne trezim cu ”fuduliile” managerului complet albite și transformate în ”delicatesuri” pentru gorjeni. Totul este posibil dar… chiar și în această situație cu siguranță nu vom renunța și va trebui să mutăm tunurile doar pe cei care-i cară ”bărbățiile” cu roaba.

 

Domnule Capotă, ai ratat demisia de onoare!

Era prima mutare pe care trebuia să o faci când scandalul a început să ia amploare! Mulțumeai tembelilor care te-au “consiliat” să ajungi în situația actuală și plecai acasă. Totodată înțelegeau și mai marii județului că în cadrul deconcentratelor este necesar identificarea unui manager de profil. Altfel… se ajunge aici!

Dle Capotă, fiecare are dreptul la o nouă șansă. Aveți puterea s-o luați de la capăt în altă instituție și să obțineți rezultate acolo dacă luați în serios experiența trăită în ultimele luni. Dar, în funcția de manager a SJU Târgu Jiu chiar nu puteți să mai rămâneți. Sunteți compromis definitiv și, cel mai grav, îi compromiteți pe toți cei care v-au susținut și vă susțin în continuare, inclusiv partidul roșu-purpuriu care în urmă cu doi ani scria pe toate afișele ”Îndrăznește să crezi!”.

Cu cât vă țineți mai mult de scaun ”îndrăznește să crezi” că lucrurile vor evolua din rău în mai rău așa că decizia vă aparține.

În încheiere, având în vedere că suntem în săptămâna Patimilor și sărbătoarea sfântă de Paști, fac un apel către doamna ministru, către membrii Corpului de Control, către Cosmin Popescu și Mihai Weber, către întreaga organizație PSD din Gorj, să nu ne arate degetul mijlociu și nici să ne recomande să mâncăm ”ouăle” lui Capotă, fiindcă va fi cu siguranță o replică pe măsură din partea societății civile și sper ca după votările care vor avea loc anul acesta, să se întâmple și viceversa. Trink!