Colectorul șpăgilor! Directorul de la Patrimoniu, implicat într-un dosar de corupție! Tătaru i-a servit un contract de pază firmei amicului său, Rădulescu!

Pe când era un simplu funcționar în cadrul Primăriei Tg-Jiu, Mihail Carmen Tătaru, în prezent director executiv adjunct al Direcției Publice de Patrimoniu era colectorul șpăgilor pentru soția, Violeta Tătaru, la acea vreme, director adjunct al Camerei de Conturi Gorj. Acest aspect reiese dintr-o plângere penală adresată procurorului șef al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, în 2006, de către fostul președinte al Curții de Conturi a României, Dan Drosu Șaguna. Demersul lui Șaguna a fost determinat de concluziile unui raport de control întocmit de o comisie din cadrul structurii centrale a Curții de Conturi care releva faptul că firma Criogen SRL, cu sediul acasă la Violeta Tătaru și al cărei unic asociat fusese soțul său, Mihail Tătaru, iar mai apoi societatea a fost transferată pe numele soacrei sale, a primit mai multe lucrări la primăriile din judeţ, plătite de către Consiliul Judeţean Gorj.

Consilierii de conturi au stabilit, cu ocazia acelui control, că șefa Camerei de Conturi Gorj a pretins şi foloase necuvenite, care s-au materializat în: brânză, ţuică, brazi, dar şi sponsorizări în bani.

În amintirea vremurilor în care era funcționar și afacerist, Mihail Tătaru, din postura de șef al Patrimoniului municipiului TgJiu, îi servește pe unii oameni de afaceri, amici ai săi, cu contracte din bugetul municipalității.

 

Un dosar pasat de la Parchetul Curții de Apel Craiova la DNA

 

Mihail Tătaru, directorul executiv adjunct al Direcției Publice de Patrimoniu (DPP) Tg-Jiu, a fost implicat, în urmă cu câțiva ani, într-un scandal de corupție, alături de soția sa, Violeta Tătaru, actualul Director al Camerei de Conturi Gorj.

În februarie 2006, Violeta Tătaru a fost concediată din funcţia pe care o deținea, aceea de director adjunct al Camerei de Conturi Gorj, după un control efectuat de o comisie din cadrul structurii centrale a instituției care a scos în evidență, printre altele, faptul că activitatea acesteia era una defectuoasă și a încălcat Codul etic al profesiei, ”prin săvârșirea unor fapte contrare moralității, constând în solicitarea de la unele primării de foloase materiale și sponsorizări”.

Funcționarii veniți de la București în control au stabilit că firma Criogen SRL, care avea sediul la domiciliul soților Tătaru și al cărei unic asociat fusese Mihail Tătaru, a primit mai multe lucrări la primăriile din judeţ, plătite de către Consiliul Judeţean Gorj.

 

 

 

Firma nu avusese niciun fel de activitate de la înfiinţare, însă, începând cu 2003, anul în care Tătaru a fost numită adjunct al Camerei de Conturi Gorj, a încheiat mai multe contracte pentru executarea unor lucrări la primăriile Hurezani, Licurici, Ţicleni şi Ţânţăreni, atingând cifra de afaceri de aproape 15 miliarde de lei vechi. Rețeta era una, aparent, simplă, dar cu implicații penale: firma familiei Tătaru primea contracte prin încredințare directă, sau lucrări în subantrepriză de la o altă societate, Eurodacos SRL, favorizată la licitațiile organizate de către primării. Când era în competiție directă cu alte societăți, metoda prin care ofertele acestora erau devansate de cea a Criogen SRL consta în menționarea unui termen nereal – 5 zile pentru pietruirea și întreținerea unui drum comunal – sau, pur și simplu, firmele renunțau la contract, imediat după ce le era adjudecat, iar primăriile și Consiliul Județean Gorj încheiau un nou acord cu firma soțului directoarei de la camera de conturi. Consilierii de conturi au mai stabilit că Violeta Tătaru a solicitat bonuri de benzină de la primăriile din Fărcășești și Țicleni, de la Novaci, a cerut brânză, țuică și brazi, iar firmei Bedaly Serv SRL, administrate de Vasile Moșoiu, i-a solicitat o sponsorizare de 5 milioane de lei vechi.

Pentru toate aceste, fostul președinte al Curții de Conturi a României, Dan Drosu Șaguna, a concediat-o pe Violeta Tătaru și, în martie 2006, a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova cu privire la posibila săvârșire a infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, neglijență în serviciu, trafic de influență și primire de foloase necuvenite de către directorul adjunct al Camerei de Conturi Gorj.

 

 

 

În plângerea adresată procurorilor se face referire și la o rezoluție a Violetei Tătaru cum că nu mai trebuie recuperat un prejudiciu de 300.000 de lei la Primăria Turceni, care plătise această sumă ca avans pentru achiziționarea unui autobuz, iar mijlocul de transport nu mai ajunsese în parcul instituției. Drept recompensă, anul următor, Primăria Turceni i-a atribuit două contracte pentru balastare drumuri firmei Eurodacos, lucrările fiind executate, în subantrepriză, de societatea Criogen SRL controlată de soții Tătaru.

Trebuie precizat că, după o jumătate de an de la concedierea din funcția de adjunct, Violeta Tătaru a fost repusă pe post, în urma unei decizii a unei foste colege a sa, fost judecător financiar timp de zece ani la Curtea de Conturi Gorj, ajunsă, între timp, magistrat. Aceasta i-a admis, în parte, acțiunea împotriva raportului de control și, astfel, Violeta Tătaru a putut să revină pe funcție.

Cât despre acuzele penale, nu se mai știe absolut nimic, de prin 2008, de când dosarul a fost preluat de la Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel Craiova, la DNA.  În acel an, mai mulţi funcţionari publici cu funcţii de conducere din cadrul Consiliului Judeţean Gorj au fost audiaţi de procurorii anticorupție.  Aceștia au dat declarații despre afacerile pe care firma lui Mihail Carmen Tătaru le-a derulat cu mai multe primării din judeţ, dar şi despre presupusele şpăgi, în produse şi bani, primite de la diverşi primari.

Tot atunci, comisia care a făcut controlul initial a efectuat alte verificări, iar concluziile acestora au ajuns la dosarul aflat la procurorii anticorupţie, numai că despre o soluție adoptată în acest caz nu știe nimic.

 

Contract pentru amicul cu firma de pază

 

Din iulie 2017, Direcția Publică de Patrimoniu Tg-Jiu a redus, constant, posturile de pază, motivația fiind aceea de diminuare a cheltuielilor, ca ulterior, de la începutul lui 2018, instituția să renunțe de tot la serviciile de pază.

După preluarea conducerii DPP de către Tătaru, amicul acestuia, Alin Rădulescu, fost consilier local PSD, a făcut potecă în biroul său pentru a-l convinge să reintroduce serviciile de pază, după cum susțin unele surse din instituție.

 

 

Așa se face că, la data de 27 august a.c., DPP îi atribuie, direct, firmei Protecția SRL, a afaceristului Rădulescu, un contract în valoare de 43.627 de lei pentru servicii de pază.