Condescu și PSD au transformat Pandurii în moaște!

Managementul defectuos al șefilor impuși de liderii PSD, Călinoiu și Cârciumaru, la Clubul Pandurii, a dus echipa în colaps, fapt confirmat de un raport al administratorului judiciar. Oamenii de casă, angajați deși nu aveau obiect de activitate, au stors bugetul clubului, de milioane de euro. Fostul manager Narcis Răducan a încasat 12 miliarde de lei vechi, cât a ocupat postul de conducere de la Pandurii, adică în doar un an și câteva luni.

Pandurii Târgu Jiu a intrat în insolvenţă cu un an în urmă, în octombrie 2016, dar responsabilii  de destinele echipei refuză să facă publice cauzele care au dus la căderea echipei. S-a tot vorbit şi scris de acţionarii clubului sau de neplata contribuţiei acestora, dar, pe undeva, gestul fondatorilor de la Pandurii de a nu mai vira bani la club e de înţeles pentru cei care ştiu cum a fost stors de bani clubul, chiar înaintea intrării în insolvenţă.

Milioane de euro, pentru salariile oamenilor de casă

La un an după ce s-a cerut insolvenţa, nimeni nu spune unde se duceau banii, pentru că se ştie că la Pandurii au venit bani din drepturile tv şi din vânzarea unor jucători in 2016. Mai cu jumătate de gură, administratorul judiciar  Emanoil Ciobanu a anunţat AGA, printr-o convocare făcută la jumătatea acestui an (foto 1), că Narcis Răducan se face vinovat de insolvenţa echipei Pandurii, prin politica salarială aplicată. „Aducerea unor jucători valoroşi …. fără a se ţine cont de sursele de finanţare, încasare de remuneraţii mari, fără virarea tuturor obligaţiilor la buget a dus aproape la colapsul financiar. Astfel, drepturile nete cuvenite preşedintelui (Narcis Răducan) de la data numirii până la întreruperea raporturilor de muncă s-au ridicat la 1.282.416  (peste 12 miliarde lei vechi)”, specifică administratorul judiciar cu date concrete din contabilitatea de la Pandurii (foto 2) adăugând şi cuantumul salariilor „nesimţite” plătite de acelaşi Răducan, oamenilor aduşi la Pandurii, de el sau de fosta conducere, în special celor fideli, care „ajutau” la devalizarea clubului, nu şi celor de la munca de jos, pentru că antrenorii de la copii sau juniori erau plătiţi cu salarii minime: „Ceilalţi  fotbalişti, antrenori şi salariaţi au încasat începând cu luna ianuarie 2016  până la data intrării în insolvenţă, 19.10.2016, suma de 8.977.307 lei salarii nete, înregistrându-se la masa credală cu 6.082.410 lei drepturi băneşti.”

În acelaşi raport al administratorului judiciar se mai adaugă faptul că „debitoarea a fost grevată în ultimele 12-15 luni de cheltuieli salariale nete în cuantum de 17.502.410, respectiv 3,9 milioane euro!”

Da, aţi citit bine, cheltuielile salariale în epoca Narcis Răducan s-au ridicat la aproape 4 milioane de euro, şi asta într-un an şi trei luni, fără a mai adăuga acele cheltuieli nejustificate cu cantonamente în locaţii de lux sau antrenamente cu săptămânile la Bucureşti, la hoteluri de cinci stele, pentru că au existat şi acestea, dar nimeni nu vrea să le facă publice. Concluzia clară pentru oricine ar citi raportul administratorului este că Răducan și cei care l-au numit ilegal preşedinte al CA, după cum s-a şi demonstrat în instanţă, au dorit ca Pandurii să intre în insolvenţă şi apoi în faliment. Totul pare să fi fost calculat şi direcţia spre faliment dată „corabiei Pandurii” înainte ca Răducan să o fi abandonat. După intrarea în insolvenţă, administratorii Golea şi Ciobanu au redus drastic cheltuielile la Pandurii, fapt arătat în acest raport, unde se explică şi care au fost motivele pentru continuarea activităţii, chiar şi în liga a doua, unde echipa evoluează acum şi s-au îndreptat în instanţă împotriva celor care au prejudiciat Pandurii.

 

Venituri lunare de peste 40.000 lei pentru Ion Şolea

Personalul de la Pandurii s-a redus la minim, s-au redus contractele jucătorilor şi ale angajaţilor, fapt ce a dus la supravieţuirea echipei, încă un an după ce mulţi prevesteau ce e mai rău. Interesant este faptul că au existat oameni la care clubul a dorit să renunţe, dar care s-au ţinut cu dinţii de un salariu destul de mare, pe care Narcis Răducan îl plătise până la insolvenţă şi la care aceştia nu au vrut să renunţe. Unul dintre ei este fostul director sportiv Ion Şolea, care se poate lăuda cu încasări salariale şi prime comparabile cu cele ale lui Narcis Răducan. Mai grav este faptul că acesta sume „nesimţite”, atunci când salariaţii de rând, antrenorii de la juniori şi angajaţii clubului aveau restanțe mai mari de trei luni. După cum se ştie, Pandurii a intrat în insolvenţă în octombrie 2016, dar angajaţii nu mai primiseră niciun ban din luna iunie. Conform datelor contabile de la Pandurii  (foto 3), Şolea Ion fusese însă plătit inclusiv în luna octombrie, semn că Răducan a ştiut să îşi recompenseze mâna dreaptă, înainte de a pleca din club.

Chiar şi în octombrie, înainte de insolvenţă, Răducan îl plătise pe Şolea cu 16.151 lei, în condiţiile în care clubul nu mai avea bani de luni bune. Cu o lună înainte de insolvenţă, acelaşi Şolea încasase 43.329 lei, iar în luna august 2016 primise 16.171 lei din salarii şi prime. Dacă mai adăugăm faptul că luase şi salariul din iulie de 6.511, reiese că în lunile în care salariaţii de la Pandurii nu au primit niciun leu, iulie – octombrie 2016, Ion Şolea a încasat aproape un miliard de lei vechi, bani din salarii şi prime, oferite cu generozitate de Răducan. Cea mai mare sumă a fost încasată de acesta în luna aprilie 2016, respectiv 46.706, când, pe lângă salariu, i-a fost virată în cont şi prima de calificare în playoff .Şi Şolea nu e singurul care încasa prime uriaşe la Pandurii. De aceleaşi privilegii s-a bucurat şi fostul secretar general, Mihai Stelescu, dar şi alţi „conducători privilegiaţi”, cum a fost administratorul financiar Dorin Ioana, care, deşi era personal administrativ, încasa prime la fel ca un fotbalist.

 

Şolea, lovit de boala reducerii salariului „nesimţit”

Cum după intrarea în insolvenţă a pandurilor, cei doi administratori au propus renegocieri salariale, cu venituri diminuate, Şolea a refuzat să semneze un nou contract şi s-a îmbolnăvit subit, de vreo 3-4 boli, expuse la un moment dat de administratorul special Marin Golea în presă. Cert este că acesta a refuzat micşorarea salariului de peste 6.000 de lei şi a intrat mai întâi în concediu de odihnă, în noiembrie şi decembrie 2016, şi apoi mai bine de jumătate de an a stat acasă în concedii medicale. Ar fi interesant de aflat cine sunt medicii care au parafat acele boli de care „suferea” angajatul Ion Şolea şi cum a fost posibil ca administratorii să îi permită să stea acasă pe boli închipuite, pentru că respectivul a fost văzut deseori în locuri publice, terase şi baruri, şi părea destul de sănătos. Conform datelor contabile, clubul era nevoit să îi plătească lui Şolea venituri mult mai mari decât salariul pe perioada „bolii închipuite”, asta şi pentru că la stabilirea veniturilor pe şase luni, care se iau în calcul la plata concediului medical, „binevoitorii” de la contabilitatea Clubului Pandurii au eliberat o adeverinţă, în care au specificat doar veniturile acestuia din lunile în care a încasat acele prime uriaşe de la Pandurii (foto 4). Pentru ca „săracul bolnav” să poată încasa aproximativ 100 de milioane lei vechi lunar, pentru concedii medicale. Într-un final, pe la jumătatea anului 2017, Şolea a binevoit să rezilieze contractul cu Pandurii, într-un mod amiabil. Dacă ar fi demisionat, acesta trebuia să dea bani la Pandurii, la fel cum şi Pandurii ar fi trebuit să îi dea o sumă imensă, dacă l-ar fi dat afară. Asta graţie unor alte privilegii contractuale, plasate de Răducan în contractul lui Şolea, la fel ca şi în cazul jucătorilor care ar fi fost daţi afară. Dar rezilierea amiabilă are un preţ, pentru că Pandurii nu a scăpat aşa uşor de Şolea, care a acționat clubul în instanță şi încă mai cere bani. Se pare că miliardele încasate, fără a avea o activitate evidentă, nu i-au fost de ajuns.