Cum a plătit Primăria miliarde, despăgubiri pentru afacerile patronilor Rodna

Primăria Târgu Jiu a achitat “nota de plată” de 5 miliarde de lei vechi, pentru afacerile ce s-au derulat în parcarea de la Piața Centrală, în urma unei hotărâri judecătorești, ce a obligat afaceriștii cărora li s-a pus pe tavă terenul, să plătească despăgubiri și cheltuieli de judecată. Protejații PSD au solicitat suma, în instanță, de la municipalitate, care le-a oferit-o din bugetul public. 

Afacerile patronilor de la Rodna s-au bucurat de protecția mai marilor PSD, care au plătit până și despăgubiri, pentru business-urile protejaților lor. Primăria Târgu Jiu a fost obligată, în 2012, să achite despăgubiri, după ce afaceriștii care primiseră teren de la municipalitate, să facă o parcare cu 121 de locuri, au subînchiriat mai multe bucăți, din terenul de 3.943 mp, unor firme private, pe suprafața câștigată în instanță de o familie. Afaceriștii de la Rodna, care au folosit după bunul plac terenul închiriat de la Primăria Târgu Jiu, dat cu destinație clară, s-au trezit acționați în instanță de familia care și-a redobândit terenul printr-o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și Justiție, iar când au văzut că proprietarii de drept le cer despăgubiri, pentru că le-au îngrădit dreptul de a-și folosi terenul, au chemat municipalitatea în garanție. Afacerea a costat Primăria Târgu Jiu 5 miliarde de lei vechi. Totul a început când familia Constantinescu a câștigat în instanță terenul pe care comuniștii îl luaseră abuziv. Cei 143 mp erau situați, ghinion, chiar pe terenul acordat de municipalitate, pentru 20 de ani, proprietarilor de la Rodna, Nicolae Bâlteanu și Liviu Deaconu.

Circuitul terenului în natură, sau cum se umflă conturile “băieților deștepți” 

Deși contractul de închiriere prevedea amenajarea unei parcări, afaceriștii au folosit o parte din teren, ca să obțină venituri, de la alte firme private. Așa se face că în zonă au apărut mai multe chioșcuri, de la care cei doi afaceriști au încasat venituri, în urma unor contracte, iar cum contractul cu primăria interzicea subcontractarea, veniturile lunare ce umflau conturile “băieților deștepți” de la Rodna au fost “fardate” ca și comisioane. Beneficiari: SC Republica SRL, Succes Nic Com SRL, Kokteil Prod Com SRL și Bolela Com SRL, care plăteau la metrul pătrat. O altă societate care a profitat de pe urma afacerii cu primăria a fost SC Republica SRL, care a închiriat de SC Rodna și a subînchiriat, ulterior, teren.

Pentru că timp de cinci ani, după ce familia și-a redobândit terenul, pe care se desfășurau afacerile din chioșcurile ce au împânzit parcarea, afaceriștii au micționat pe somații și decizii ale instanței, cei trei frați moștenitori au cerut despăgubiri în instanță. În 2012, când instanța a dat dreptate proprietarilor terenului, afaceriștii Bâlteanu și Deaconu, care au fost obligați să achite despăgubiri, au chemat, la rândul lor, primăria în garanție, iar municipalitatea a achitat cele 484.044,10 lei, despăgubiri, plus încă 15.269,46 lei, cheltuieli de judecată. În total, conducerea PSD a Primăriei Târgu Jiu a plătit, din bugetul public, aproape 5 miliarde de lei vechi.

După eliberarea unei autorizați de modernizare a parcării, în care s-au cerut două spații administrative, a apărut două spații comerciale. Trotuare, prinse în planurile inițiale, au dispărut și ele. În schimb, au răsărit terase și alte construcții, pentru care municipalitatea, proprietarul terenului, a închis ochii. Reprezentanții Primăriei Târgu Jiu s-au dovedit foarte protectori cu afaceriștii ce dețin Rodna, atitudine pe care o manifestă și acum, grupul de consilieri PSD – ALDE, condus de viceprimarul Aurel Popescu, care vrea să facă din nou cadou parcarea, pentru 49 de ani, de această dată. Un studiu recent, a arătat că parcarea produce, în actuala formă, peste 8,2 miliarde de lei, din care la municipalitate ajunge doar un miliard. În atare condiții, se pune întrebarea, logică, de ce nu vor PSD-iștii ca banii să ajungă la bugetul local și țin cu tot dinadinsul să-l direcționeze către afaceriștii care au dat dovadă că singurul interes este să-și alimenteze conturile, prin orice mijloace, de investiții nemaiputând fi vorba, atâta timp cât, în 20 de ani, nu au făcut decât să reducă din spațiul pentru parcări. Din terenul primăriei, au dispărut aproape 250 mp, pe care au fost amplasate o terasă, un chioșc și o scară rulantă, de acces în complexul comercial deținut de Bâlteanu și Deaconu. Dovadă că aleșii PSD-ALDE îi protejează pe cei doi stă ultima încercare a consilierilor, de le prelungi concesiunea, din suprafața închiriată acum, de 3.943 mp, dipărând cei 243 mp, pe care sunt edificiile afaceriștilor.