Don Juan analfabet. Sau cum pilele lasă liceul corigent

Rețeta pentru ca tot liceul să pice BAC-ul: se dau la o parte profesorii titulari, în locul lor se angajează suplinitori sau neveste de politicieni prieteni. Rezultatul: promovabilitate zero. Rețeta este aplicată cu succes, de câțiva ani, la Turburea. 

Avem un liceu din județ, la care niciun absolvent de clasa a XII-a nu a luat bacalaureatul, dar la care sistemul de pile este unul înfloritor. Ca să facem un tablou cât mai complet, să înțeleagă și factorii de răspundere unde este hiba, trebuie să spunem că situația s-a repetat și în alți ani, în care promovabilitatea a fost zero. În comuna Turburea, însuși primarul a picat BAC-ul și nu o dată, ci până s-a făcut de … ispravă și a renunțat. În respectiva localitate, edilul fără BAC și directorul liceului, pus politic în funcție, sunt cei care decid ce posturi scot la concurs sau pe cine angajează la catedră, pe posturile ținute ascunse. La începutul anului școlar ce tocmai s-a încheiat, mintea luminată de PSD a directorului Gheorghe Benegui a dat la o parte profesorul titular de limba română, de la clasa a XII-a și a plantat la catedră o suplinitoare, Simona Cocoranu, pe care o susține. Necondiționat. Și la matematică, directorul a adus o profesoară nouă, pe nevasta primarului din Filiași, Costeluș Gheorghe Ilie, care are catedră completă în localitatea păstorită de consort, dar cei pe mâna cărora a încăput învățământul din Turburea i-au oferit Iulianei Gheorghe, prietenește, ore suplimentare la liceul comunal, să-i destupe la minte pe liceeni. Rețeta s-a dovedit greșită. La sesiunea de bacalaureat din această vară, niciunul dintre absolvenți nu a luat examenul. Explicația directorului Benegui, cel luminat de PSD: nu e o problemă prea mare că elevii pică toți bacalaureatul.

P.S. În foto, pare că pe directorul Gheorghe Benegui îl doare-n cot, dar dăm asigurări că nimeni nu suferă, la liceul din Turburea.