EXCLUSIV! Mișule, ești mândru? Miță de la apă-canal, susținut de Weber, secretar de stat la Ministerul Culturii! Dacă ai probleme cardiace, NU DESCHIDE! PSD va sări în aer! Lumea culturală va face infarct!

Este cât se poate de clar că Gorjul nu mai are nici o șansă, în contextul în care politicienii aflați la putere propun în funcții cheie clientela de partid, în detrimentul unor profesioniști.
Vi-l mai amintiți pe secretarul de stat ”Tricoaie”? Ei, bine, noul președinte al PSD Gorj, Mihai Weber, scoate din rezerva de cadre a partidului un personaj similar și-l trimite într-un minister al cărui domeniu de activitate nu are nici o legătură cu pregătirea sa profesională!
Liderul social-democrat a servit presei o ghicitoare cu privire la ministerul unde îl va parașuta pe unul dintre sinecuriștii care-i culeg scamele de pe umăr: ”vom avea secretar de stat în Ministerul Culturii sau în Ministerul Turismului, ori la Economie. Este o persoană cu experiență, un om în care mi-am pus speranțe”.
De fapt, este vorba de Ministerul Culturii, iar Mihai Weber susține în funcția de secretar de stat un inginer, paralel cu cultura.

O șansă nesperată pentru județul lui Brâncuși, e pe cale să fie ratată de noua conducere a PSD Gorj, care îl propune ca secretar de stat în Ministerul Culturii pe Mihai Alexandru Gherghe, vicepreședinte al organizației municipale Tg-Jiu a partidului și consilier local.
Gherghe deține funcția de director executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADIA Gorj, autoritatea publică tutelară a operatorului regional de apă-canal Aparegio SA.
Inițial, ministrul Culturii, Valer Daniel Breaz, (senator PSD, rector al Universității ”1 Decembrie” din Alba Iulia, profesor de matematică) și-o dorise…în funcția de secretar de stat pe Luminița Popescu, fost rector al UCB, însă varianta a căzut, din cauză că aceasta nu a avut suficientă… susținere politică. În urmă cu doi ani, atunci când matematicianului de origine indiană, Ravi Agarwal, i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa de către Senatul UCB, ministrul Breaz a fost la Tg-Jiu, companioană fiindu-i chiar Luminița Popescu.

Miță, fii decent!

Gorjul, un județ cu un potențial cultural uriaș, a fost ignorat, dintotdeauna, de cei care s-au perindat la conducerea Ministerului Culturii.
Iată câteva exemple concludente! În toamna anului trecut, folcloristul Alexandru Pugna, secretar de stat în Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, aflat la o sindrofie în Gorj, a anunţat că s-a găsit o soluţie pentru salvarea  casei din satul Hobiţa în care s-a născut Constantin Brâncuşi. Între timp, zidurile casei s-au prăbuşit, iar construcţia e în paragină.
Operele lui Brâncuși de la Tg-Jiu sunt într-o stare jalnică, abandonate, presa semnalând, în dese rânduri, faptul că Poarta Sărutului a fost spălată cu jet de apă, că scaunele de pe Aleea Scaunelor sunt năpădite de licheni, sau că, Coloana Infinitului e plină de scrijelituri și ruginită. Mai mult, în bugetul din acest an, nu este prevăzută nici o sumă pentru modernizarea Căii Eroilor pe care se află ansamblul sculptural de o valoare inestimabilă, cu toate că, în campaniile electorale trecute, Tg-Jiul a fost împânzit cu mash-uri uriașe pe care tronau imagini cu acest proiect futurist.
În urmă cu patru ani, în vreme ce deținea portofoliul de secretar de stat în Ministerul Culturii, Radu Boroianu, a decis ca bustul Arethiei Tătărescu să fie dată jos de pe soclu, pentru că avea sânii prea mari. Sculpturile din Tg-Jiu, cu busturile soților Tătărescu, au fost mutate la marginea județului, în comuna Vladimir. Cu toate astea, Boroianu e invitat permanent la chermezele culturale organizate la Tg-Jiu de autoritățile locale.
Dacă ar avea un pic de decență, Mihai Gherghe ar refuza sinecura asta și ar lăsa pe cineva care ar putea face ceva pentru cultura din Gorj, pentru Brâncuși, altfel ne vom face din nou de râs pe la București.

Ion Gherle