Firme de casă ale PSD, alimentate prin unități băgate în insolvență

Societatea unui candidat al PSD primește comisioane, din încasările uzinei de agent termic din Motru, care este ținută în insolvență, deși a obținut ajutoare ce depășesc datoriile pe care le avea și pentru care a fost băgată în insolvență. 

Firmele prietene PSD-ului sunt conectate la societăți de stat, sau cu acționari instituții de stat, care ajung în insolvență și prin ele “sug” sume colosale, sub formă de comisioane. De cele mai multe ori, unitățile sunt ținute artificial în insolvență, pentru a se putea face transferul de bani, către firmele “băieților deștepți”. Uzina de Agent Termic și Alimentare cu Apă (UATAA) din Motru este una dintre societățile în insolvență, care alimentează o firmă de casă a PSD, SC Siomax SPRL. Aceasta din urmă aparține Marianei Somnea, care este asociat majoritar și administrator al firmei de lichidare judiciară, unul dintre apropiații conducerii PSD. Somnea a fost chiar candidat pe lista PSD pentru parlamentare, iar firma ei a fost mandatar financiar al organizației de la Gorj a partidului. Uzina de Agent Termic Motru a ajuns în insolvență, din cauza datoriilor de aproximativ 190 miliarde lei vechi, respectiv 19.000.000 RON, procedura fiind solicitată în 2015. Administrator judiciar a fost stabilită firma Siomax SPRL, a Marianei Somnea, care în 2017 a stabilit un plan de reorganizare a uzinei, pe trei ani.

Comision de succes, pentru ajutoarele date de Guvern?

Între timp, datoriile UATAA s-au redus la aproape jumătate, adică la 10 milioane lei, iar în 2017, unității gorjene i-au fost alocate 9,4 milioane lei, ajutor guvernamental. În urmă cu aproximativ o lună, societatea a câștigat un proces împotriva Ministerului Finanțelor, de la care are de recuperat 3,7 milioane de lei, iar alte câteva milioane de lei sunt datorii ale asociațiilor de locatari și instituțiilor. Asta înseamnă că uzina de agent termic ar trebui să iasă din insolvență, deoarece datoriile sunt acoperite cu sumele astfel obținute. Numai că firma de insolvență are alte interese: comisioanele pe care le încasează, pentru recuperarea datoriilor UATAA. Societatea Marianei Somnea primește 2,59%, comision de succes ce se aplică la încasări, indiferent de natura lor. Surse interne spun că firma de insolvență a încasat comision, inclusiv la suma alocată din fonduri guvernamentale, ca subvenție.

Directorul care a dus uzina în colaps, pus administrator special

Paradoxurile se țin lanț, la Uzina de Agent Termic Motru. Dusă în prăpastia financiară de directorul Eugen Corcoață, societatea îi este este dată pe mână, după intrarea în insolvență, aceluiași Corcoață. Fin al liderului PSD Motru, Dorin Hanu, considerat omul care trage toate sforile în zonă, directorul dovedit un prost manager este numit administrator special. Acesta împreună cu firma de insolvență sunt cei care trebuie să decidă ieșirea din această procedură, odată cu acoperirea datoriilor. Directorul a declarat deja, că uzina va sta încă doi ani și jumătate în reorganizare, timp în care societatea de insolvență va încasa comisioane, deoarece banii obținuți nu sunt dați creditorilor, pentru stingerea datoriilor, ci sunt ținuți folosiți la alte capitole. Explicația: banii ce trebuie încasați de la populație, pentru consum, vin greu, așa că ajutoarele financiare sunt ținute ca garanție.

Si poate se sesizeaza cineva!

Publicată de Stefan Ianas pe 16 Iunie 2018