Găurile făcute în buget de betonul lui Cârciumaru, acoperite de procurori

Controversatul beton, cu care a fost pavat centrul municipiului Târgu Jiu, de fostul edil Florin Cârciumaru, înghite miliarde de lei, pentru întreținere. Autoritățile au schimbat soluția, în timpul jocului, înlocuind piatra cubică, cu ciment. Procurorii locali au deschis un dosar, de ochii presei, pe care l-au pitulat prin sertare timp de șase ani. Deși este incontestabil faptul că lucrarea este una găunoasă pentru bugetul local, anchetatorii au dispus scoaterea de sub urmărire penală a celor pe care îi puseseră sub urmărire. Montarea de beton amprentat în centrul municipiului, opera fostului primar PSD, Florin Cârciumaru, a îndatorat Târgu Jiul pentru 20 de ani. Proiectul, făcut de un arhitect venit perioada comunistă, a înghițit 160 de miliarde de lei vechi, pe care primăria i-a contractat de la o bancă. Deși, inițial, a fost aprobat un plan cu piatră cubică, în timpul procedurii, arhitectul a înlocuit granitul, cu beton, pe motiv că este mai ieftin. Schimbarea a fost făcută de arhitectul Dumitru Florescu, prin firma SC Perfect SA, cu acordul municipalităţii. Înlocuirea a fost făcută printr-o “dispoziție de șantier”, conform unei adrese a Inspectoratului de Stat în Construcții, către Direcția de Cultură. După un an şi jumătate de la începerea lucrărilor, Direcţia pentru Cultură sesizează Inspecţia de Stat în Construcţii, cu privire la încălcarea prevederilor din proiect, care stabilesc materialul de construcţie, respectiv înlocuirea granitului, cu beton. Inspectorii în construcții cer explicație de la arhitect și iau de bună varianta înlocuirii materialului, printr-o dispoziție de șantier, în care motivează că betonul este mai ieftin, asta deși piatra cubică fusese avizată de minister şi aprobat în calculele estimative ale primăriei.

Culmea, betonul a fost colorat și amprentat, pentru a imita chiar piatra cubică, înlăturată din proiect. Firma care a câștigat lucrarea, Polaris M Holding, a încheiat un contract cu o altă societate, care a obținut agrementul tehnic după începerea lucrărilor. Abia finalizată lucrarea, a cărei recepție a fost amânată de mai multe ori, betonul a început să se macine. După ce jurnaliștii au relatat despre manevrele din contract, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg Jiu au deschis un dosar penal și au anunțat începerea urmăririi penale, împotriva șefului de Investiții din primărie, al șefului de șantier și al dirigintelui de șantier. Nici vorbă de vreuna din persoanele care au înlocuit piatra cubică, cu betonul, ce creează pagube în buget, de ani de zile. Dosarul a rămas la „dospit”, ani de zile. În fiecare an, lucrarea a fost „cârpită”, iar reparațiile nu au fost deloc ieftine. În 2013, Consiliul Local Tg Jiu a alocat suma de un milion de lei, pentru patru ani, pentru lucrări de întreținere a betonului. Recent, o firmă din Ilfov, Concretideea Team SRL, a obținut lucrarea de „reparații și lăcuire” a betonului măcinat, din centrul municipiului Târgu Jiu. Firma câștigă, într-o lună, 98.500 lei, la care se adaugă și TVA.

După șase ani, în care dosarul controversatei lucrări a stat la Parchetul Local Tg Jiu, anchetatorii i-au scos de sub urmărire pe cei suspectați, folosind ca argumentație, explicația arhitectului care a înlocuit soluția, și anume că betonul e mai ieftin decât piatra cubică, pe care s-a făcut, inițial, proiectul.

Aceiași anchetatori au considerat că municipalitatea nu este prejudiciată, deși, în doar patru ani, au fost alocate peste zece miliarde de lei vechi, pentru cârpirea betonului care se macină și are nevoie de reparații, de câteva ori pe an. Procurorul care s-a ocupat de dosar a invocat garanția, pe care primăria o are la dispoziție, pentru a obliga firma constructor să repare deficiențele. În realitate, lucrarea a ieșit din garanție.