Incontestabil: viceprimarul Aurel Popescu poate fi pus sub acuzare pentru conflict de interese! Ce spune procurorul general al României

Agenția Națională de Integritate sau organele judiciare ale statului sunt singurele instituții care pot clarifica situația în care se află viceprimarul municipiului Tg-Jiu, Aurel Popescu, aflat la butoanele unei societăți comerciale care are relații comerciale cu Primăria Tg-Jiu. Firma Cristal Galaxy SRL are sediul într-un spațiu deținut de viceprimar, soția acestuia, angajată economist al societății, controlează conturile și banii, iar asociat cu rol decorativ este prietenul lui Popescu, Liviu Cîlniceanu. Contractele primite prin încredințare directă de la municipalitate și societăți comerciale aflate sub autoritatea Consiliului Local Tg-Jiu, completează elementele constitutive ale infracțiunii de conflict de interese comisă de Aurel Popescu.

Mecanismul

Aurel Popescu a ajuns consilier local, în 2008, din postura de patron de restaurant și asociat al firmei Regal SRL la care deține și în prezent jumătate din părțile sociale.

Spiritul său antreprenorial l-a ajutat să se orienteze rapid în încrengătura intereselor din Primăria Tg-Jiu, așa că a reușit să facă unele tranzacții imobiliare avantajoase cu municipalitatea pentru a-și extinde proprietatea pe care o deține la restaurantul Regal. Au urmat câteva vânzări succesive de terenuri care aparțineau Primăriei Tg-Jiu către firmele controlate de Aurel Popescu, unele dintre acestea pe centura orașului, la prețul de 10 euro/mp. În acele tranzacții imobiliare descrise pe larg (https://www.sabotoriigorjului.ro/aurel-popescu-tunuri-imobiliare-cu-primaria-tg-jiu-reteta-prin-care-primarul-s-a-improprietarit-cu-terenuri-de-la-municipalitate/) de Sabotorii Gorjului, apare pentru prima dată numele firmei Cristal Galaxy SRL.

Practic, Cristal Galaxy SRL a devenit, din 2012, de când Aurel Popescu a fost ales viceprimar, instrumentul prin care municipalitatea vars bani în contul acestuia. Mecanismul e unul simplu și frizează conflictul de interese așa cum este descris de legea penală: în 2008 fiica lui Aurel Popescu, Irina Popescu, înființează Cristal Galaxy SRL, fiind asociat unic al societății care și-a stabilit sediul în Tg-Jiu, pe strada 14 Octombrie, nr.158.

După aproape trei ani, în iulie 2011, Irina Popescu se retrage din Cristal Galaxy SRL și firma ajunge la medicul motrean Solomon Dobrescu, însă sediul rămâne pe strada 14 Octombrie nr.158, la aceeași adresă cu firma lui Aurel Popescu, Regal SRL.

În ianuarie 2013, firma a fost preluată, în totalitate de Liviu Cîlniceanu, fost consilier local și prietenul lui Aurel Popescu, devenit viceprimar al orașului.

Popescu controlează firma

Societatea își păstrează sediul la aceeași adresă, lucru confirmat de un act adițional la contractul inițial de închiriere și de site-ul Ministerului de Finanțe, iar soția lui Aurel Popescu și-a păstrat funcția de economist în cadrul societății în care fusese angajată în anul anterior.

Cu alte cuvinte, societatea funcționează într-un spațiu al firmei Regal SRL deținută de Aurel Popescu și Dumitru Crîng,  pentru care plătește chirie, mai exact, între viceprimar și Cristal Galaxy SRL există relații comerciale, iar soția lui Popescu este angajata acesteia și are controlul banilor care trec prin firmă.

Acesta aspect demonstrează că, societatea Cristal Galaxy SRL se află în sfera de influență a viceprimarului Popescu, iar Liviu Cîlniceanu are doar rolul decorativ de asociat unic.

Contracte servite de Primăria Tg-Jiu

Anul trecut, Cristal Galaxy SRL a avut o cifră de afaceri de 109.000 lei, exclusiv din contracte de lucrări încredințate direct de către Primăria Municipiului Târgu-Jiu. Împrejmuire Centrul de Servicii Sociale ”Iasomia” (10.525 de lei), reparații la Grădinița nr.9 (30.486 lei) și Liceul de Arte ”Constantin Brăiloiu”, apoi un alt contract la aceeași instituție pentru reparații și amenajare arhivă (19.991 de lei) sau amenajare cabinete medicale la Liceul Teologic și Școala Gimnazială ”C. Brâncuși” (18.722 de lei) și, în fine, reparații Școala Gimnazială ”Ghe Tătătrăscu” (22.584 lei), toate aceste lucrări i-au fost servite societății în perioada martie 2016 – iunie 2017.

 

Și Aparegio a cadonat un contract 

Cristal Galaxy SRL a avut relații contractuale și cu societatea Aparegio Gorj SA, la care Consiliul Local Tg-Jiu deține 23,97% din acțiuni.

Aparegio SA, condusă de Traian Pătrășcoiu, vicepreședinte al PSD Tg-Jiu, i-a atribuit, în martie anul trecut, prin încredințare directă, firmei lui Cîlniceanu, dar controlată de viceprimarul Aurel Popescu, președinte al PSD Tg-Jiu, practic șefului său pe linie politică, un contract în valoare de 27.372 de lei, pentru amenajarea unui spațiu în care va funcționa o casierie a operatorului de apă.

Chirie de la grădiniță

Trebuie amintit că amicul viceprimarului Aurel Popescu și partenerul său de afaceri, rotaryanul Liviu Cîlniceanu, mai are un contract consistent cu Consiliul Local Tg-Jiu. Spațiul de 304 mp în care funcționează Grădinița nr.10 de pe strada A.I. Cuza, care aparține Societății Cooperativa Meșteșugărească ”Jiul” la care Cîlniceanu deține poziția de președinte, a fost închiriat încă din anul 2007 de către Consiliul Local Tg-Jiu care plătește o chirie de 6,5 euro/mp, mai exact 1.976 de euro lunar, adică vreo 9.000 de lei, plus alți bani pe diferența de spațiu folosit de grădiniță, potrivit unui act adițional la contract, încheiat cu acordul părților.

Ce spune procurorul general Augustin Lazăr despre conflictul de interese 

Noțiunile descrise în legislația penală privind conflictul de interese îi sunt, în mod evident, incidente lui Aurel Popescu.

Într-o analiză comparativă a hotărârilor judecătorești definitive în materia infracțiunii de conflict de interese, procurorul general al României, Augustin Lazăr, concluziona că apariţia unor conflicte între interesele personale şi obligaţiile publice ale funcţionarilor publici, dacă nu este tratată corespunzător, poate duce la corupţie.

”Deşi conflictul de interese nu înseamnă ipso facto corupţie, totuşi apariţia unor conflicte între interesele personale şi obligaţiile publice ale funcţionarilor publici, dacă nu este tratată corespunzător, poate duce la corupţie. Incriminarea faptei presupune nu numai simpla interzicere a intereselor de natură privată ale funcţionarului public, ci şi formarea corectitudinii deciziilor administrative, pentru ca un conflict de interese nesoluţionat să nu conducă la un abuz în serviciu. Prin definiţie şi conţinut, infracţiunea de conflict de interese a preluat din elementele constitutive ale infracţiunilor de corupţie, în proximitatea cărora a fost poziţionată”, preciza, în studiul său, procurorul general Augustin Lazăr.