Jaf din banii Complexului Oltenia, făcut de conducerile puse politic

Viața minerilor a fost pusă în pericol, ani de zile, de șefii care au aranjat contracte cu firme de casă. Muncitorii au fost transportați cu mașini de marfă, care nu îndeplineau condițiile tehnice impuse. Constatările au fost făcute de corpul de control al ministrului Energiei, după o verificare la Complexul Energetic Oltenia.

Contractele de transport au fost atribuite fără licitație, ani de zile, acelorași firme de casă, de către șefii CEO, prin proceduri aranjate după bunul plac, a constatat echipa de control de la Ministerul Economiei. Beneficiare: câteva firme de casă, care au primit contracte consistente, invocându-se urgența. Modalitatea era una simplă. CEO trimitea invitații de participare câtorva societăți, devenite clienți fideli. Printre acestea erau Dogerik Trans SRL, SC Romferex Import Export SRL, SC TP SUD SRL, SC Maninter Car SRL. În 2015, când manager al CEO era PSD-istul Laurențiu Ciurel, societatea Dogerik Trans SRL a obținut numeroase contracte cu compania, prin modalități ce au atras atenția oamenilor legii. În urma unei contestații, Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a anulat în parte procedura de achiziție, pentru transport de persoane. Consiliul a depistat că vehicule ofertate erau din categoria de transport marfă, însă membrii comisiei le-au acceptat ca vehicule pentru transport persoane.

Echipa de control de la minister a descoperit că reprezentanții CEO au procedat în acest fel de mai multe ori, pentru a favoriza firmele de casă. În raportul Corpului de Control este subliniat și faptul că minerii au fost puși în pericol, mijloacele de transport acceptate de comisiile de evaluare nerespectând caracteristicile tehnice.

De departe, cel mai grav aspect sesizat este că membrii comisiei de evaluare a CEO au încălcat până și cerințele din caietul de sarcini, stabilite chiar de ei, pentru a favoriza firma Dogerik Trans. Aceasta a fost declarată câștigătoare, chiar și la o ofertă cu autovehicule de transport fără licență.

O altă ilegalitate a fost descoperită la un contract de furnizare piatră de calcar, publicat pe 03 februarie 2015. Firma declarată câștigătoare, SC Getrans Beton SRL, nu deținea, la momentul atribuirii contractului, licențe de exploatare și nu i-au fost emise autorizări pentru a putea extrage calcar.

Afacerea care a adus o pierdere de o mie de miliarde lei

În data de 2 martie 2013, conducerea CEO încheia un contract de transfer de afacere, care a generat companiei o pierdere de peste o mie de miliarde de lei. Concret, CEO transfera la CET Govora toate bunurile mobile și imobile, utilizare pentru exploatările Panda, Berbești Vest și Olteț, dar și angajații, licența de exploatare, avizele și infrastructura de exploatare. Contractul respectiv a băgat în conturile biroului notarial al soției procurorului DNA, Dănuț Volintiru, peste 5,7 miliarde de lei vechi (vezi foto)

În 2017, sub conducerea actualului director, Sorinel Boza, CEO a avut de suferit din cauza unei proaste politici de achiziție a certificatelor de CO2. Comisia ministerială, care a analizat extrasele hotărârilor directoratului companiei de la Târgu Jiu, a constatat că șefii entității au cumpărat certificate verzi la prețuri și de trei ori mai mari, decât cele previzionate. De la5 euro, certificatele au fost achiziționate și cu 14 euro.

Complexul Oltenia pierde și la achiziția de gaze, prin contracte care ridică suspiciuni. Compania încheie succesiv acte de achiziție de la SC TINMAR Gas SA, deși societatea denunță unilateral mai multe contracte, dar continuă să livreze gaz, la prețuri mai mari. Rețeta este simplă: “băieții deștepți” prezintă oferte de prețuri la jumătate decât firmele concurent, însă, după câștigarea contractului, cere anularea lui, iar Complexul Oltenia este nevoit să cumpere în continuare de la aceeași firmă, până la organizarea unei noi proceduri de achiziție, însă la prețuri mult mai mari. La sfârșitul lunii august 2017, conducerea CEO întocmește o notă de suplimentare valoarea achiziție, prin care disponibilizează 18.257.904,57 lei, fără nicio decizie a Directoratului sau Consiliului de Supraveghere. Membrii Corpului de Control al Ministerului Energiei suspicionează prejudicii din fondurile CEO, la încheierea contractelor rspective.