Justiția din Gorj, șade într-un baston alb!

După ani și ani în care județul Gorj a fost devalizat prin tot felul de mijloace, constatăm cu tristețe că nimeni nu se face vinovat de nimic. Ba mai mult, avem și ceva spețe putrede care văd că se hrănesc din liniște… multă liniște!

Am ales un caz destul de mediatizat, petrecut prin 2014  și ulterior încheiat dar nemediatizat în esența și substratul lui.

Vorbim de grandiosul fâsdosar “mită pentru bac”

unde ca protagonisti, pe față, se aflau Nicu Crețu și evident, procurorul de caz Ilie Lavinia, soția mult mai celebrului Ilie Ovidiu Liviu, inspector șef adjunct în cadrul ITM Gorj.

Acum să trecem la ipoteza din dos!

Așa cum spuneam, cauza se pare că este chiar Ovidiu Liviu Ilie, al cărui nume a fost asociat cu fapte de coruptie despre care afaceristii din judet vorbesc doar în șoaptă dat fiind faptul că sotia acestuia este procuror la Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj. Oamenii de afaceri au motive întemeiate să faca afirmatii în cercuri cât mai restrânse pe care să nu și le asume în mod public, patronul Lumy Nico SRL, Nicu Cretu, fiind cel mai bun exemplu că nu trebuie sa te pui cu familia Ilie. Dupa ce a lucrat moca la casa procurorului Ilie si a ajuns sa se puna rau cu familia din cauza unei facturi, Cretu a ajuns dupa gratii intr-un dosar penal instrumentat chiar de soția adjunctului de la ITM. Circul mediatic prin care a trecut în acel moment, l-a facut pe Cretu să nu ia atitudine nici măcar când, în 2016, a fost achitat în scandalul mitei de la bac’, ceea ce a facut sa treaca neobservată gafa gravă a procurorului Lavinia Ilie chiar si la CSM, forul care ar trebui să echilibreze balanta justitiei atunci cand slujitorii ei abuzează de functia pe care o ocupă.

 

Prietenii din interes cu oamenii de afaceri

Când vă bagă “jos” bine vă face!

ILIE OVIDIU LIVIU (sotul procuroarei ILIE LAVINIA de la Parchet judetean Gorj ) angajase firma de constructii IMPEX LUMY NICO SRL detinuta de Cretu Nicolae (care are si salonul de nunti Rebeca) pentru a le efectua niste lucrari de amenajari la casa in care locuiesc, lucrari pentru care manopera executiei a fost gratuita, in schimb oferindu-i “protectie” in fata unor eventuale controale SSM (Serviciul de Sanatate si Securitate in Munca) din partea ITM Gorj.

Aceste lucrari au costat aproximativ 30.000 ron iar disputa dintre cei doi a aparut dupa ce Nicolae Cretu a achizitionat pentru lucrare materiale in valoare de aproximativ 7.000 lei de la firma ROMSTAL din Tg-Jiu de pe Aleea Digului (zona fostul Interex) si ia cerut lui Ilie Ovidiu Liviu doar banii pe aceste materiale pentru ca le cumparase cu factura fiscala si pentru a se scade cu ele din gestiunea firmei a apucat sa emita in continuare factura pe numele lui Ilie.

 

Bă….dă bă banii!!! Bă…nu vreau!

Discutia dintre cei doi a fost purtata telefonic si a durat circa 30 minute.

In timpul discutiei telefonice, Cretu Nicolae ia spus lui Ilie Liviu Ovidiu ca a achizitionat materialele acelea pe societatea sa, cu factura fiscala, de la magazinul Romstal, si ca la randul sau a fost nevoit sa emita factura fiscala pentru materiale pe numele lui Ilie Liviu Ovidiu si ca trebuie sa-i plateasca macar aceasta factura pentru că nu o poate anula în contabilitate .

Pentru că Ilie Ovidiu l-a auzit pe Cretu cum insista sa-i plateasca factura si că nu se poate înțelege cu el sa îi dea o chitanta dar fara sa îi si platească in realitate banii, sa se acopere in cazul in care cineva o sa intrebe vreodata cu ce face dovada materialelor si a lucrarii,

a inceput sa-l ameminte ca ii va trimite controale de la ITM si ca sotia lui ii va face un dosar penal si ca il va aresta tocmai cu scopul ca Nicu Cretu sa renunte sa ii mai ceara banii si sa-i dea o chitanta justificativa fara sa ii faca si plata.

 

Vrei bani…ia de aici bani

La casa sotilor ILIE au lucrat 8 muncitori ai firmei de constructii detinuta de Cretu Nicolae timp de 3 saptamani.

Ca sa i-l facă pe Ilie sa inceteze cu amenintarile, Cretu Nicolae ia zis ca va face plangere la DNA iar nevasta lui Ilie de frica ca Nicu Cretu sa nu sesizeze organele anticoruptie pentru santajul facut de soț, a “inventat” dosarul penal pe care l-a instrumentat impotriva lui Cretu Nicolae si a dispus retinerea si trimiterea in judecata cu toate ca faptele se pare că nu au existat niciodată!!

Dosarul lui Nicu Cretu: ILIE LAVINIA a fost procurorul de caz in dosarul cunoscut publicului si presei cu denumirea “Frauda la BAC” privind pe inculpatul Cretu Nicolae impotriva caruia in anul 2014 a dispus intocmirea unui dosar penal la sesizare din oficiu iar dupa retinerea acestuia pentru 24 de ore si trimiterea in judecata pentru presupuse fapte de coruptie deoarece ar fi mituit niste profesori ai copiilor săi în scopul ca acestia sa promoveze examenul de bacalaureat.

 

Sentința finală a dosarului este achitarea inculpaților, dar lipsește achitarea facturii!!!

La scurt timp dupa trimiterea in judecata, in anul 2016, toti inculpatii din dosar au fost achitati.

Sentinta penala nr. 73/2016 a Judecatoriei Targu Jiu: „Achita inculpatul Perescu Claudiu Ion, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita, (…) Achita inculpata Popescu Elena, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita. (…) Achita inculpatul Udroiu Vasile, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita, (…)Achita inculpatul Cretu Nicolae, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita. (…)Constata încetată de drept masura controlului judiciar dispusa fata de inculpatii Udroiu Vasile si Cretu Nicolae.in baza art. 275 al. 3 C.proc.pen cheltuielile judiciare ramanind  în sarcina statului. Dispune indreptarea erorii materiale din cuprinsul s.p. nr.73/2016 în sensul ca se va mentiona corect in ceea ce priveste pe inculpatul Cretu Nicolae infractiunea de dare de mita, prev.si ped. de art.290,in loc de infractiunea de luare de mita, prev. si ped. de art.289, cumin mod eronat s-a redactat” .

Din aceste informatii au aparut si in presa locala pe siteurile ziarelor, pe comentarii la acestea si adevarul poate fi confirmat de existenta facturii emise de IMPEX LUMY NICO SRL catre Ilie Ovidiu si neachitate, existenta facturii emise de Romstal catre societatea domnului Cretu Nicolae si existenta in casa sotilor Ilie a lucrarilor si a materialelor ce figureaza pe facturi.

În încheiere, CSM cred că înțelege de ce la Gorj sunt dosare achitate și facturi neachitate în unele cazuri, dar și dosare neachitate, însă cu “facturile” de ani buni…achitate!

Una peste alta, sper ca justiția să nu mai meargă în baston,mai ales, într-un baston alb.