Miliardarul ”Armeanca” în combinațiile penale ale nașului Moșoiu. Încet, dar sigur, fostul primar se duce la pușcărie. A dirijat banii publici către firmele familiei

De mai bine de doi ani, organele judiciare îi cercetează activitatea infracțională a fostului primar de la Drăguțești, Vasile Moșoiu, condamnat deja la închisoare cu suspendare, după ce și-a tras 22.000 de euro din banii comunității, în urma unei tranzacții imobiliare dintre instituția pe care o conducea și un interpus al său.

De data asta, polițiștii și procurorii l-au încadrat și la abuz în serviciu, pe lângă infracțiunea de conflict de interese, specialitatea lui Moșoiu, și tot pentru dirijarea fondurilor publice ale comunei către firmele familiei.

Finul lui Moșoiu, miliardarul Petre Iovița, patronul firmei Armeanca Prest SRL, s-a înscris și el la o felie din banii publici de la Drăguțești.

CV-ul infracțional al lui Vasile Moșoiu, fost primar al comunei Drăguțești, devine tot mai stufos.

În ianuarie 2015, Moșoiu a fost condamnat definitiv, la un an de închisoare cu suspendare și un termen de încercare de trei ani, pentru comiterea infracțiunii de conflict de interese, pentru că a vândut Primăriei Drăguțești, un teren al său, care, prin tranzacții succesive ajunsese la o persoană interpusă. Afacerea i-a adus lui Moșoiu 22.000 de euro și o condamnare penală.

Moșoiu are calitatea de inculpat, într-un dosar aflat în faza de apel la Curtea de Apel Craiova, în care este judecat pentru abuz în serviciu, pentru plăți efectuate pe lucrări neefectuate la un pod peste râul Jiu. Instanța de fond i-a aplicat doar o amendă administrativă, însă soluția nu este definitivă.

Nici nu a terminat bine procesele în care este judecat că un altul, mult mai complex, în care sunt cuprinse toate afacerile firmelor familiei și apropiaților lui Moșoiu cu Primăria Drăguțești, în vremea în care instituția a fost condusă de acesta, va ajunge, în scurt timp, pe masa judecătorilor.

Miliardarul ”Armeanca”, tun în bugetul Primăriei Drăguțești

Vasile Moșoiu a încheiat, din calitate de primar, un contract cu firma Armeanca Prest SRL, a finului său Petre Iovița, un contract de concesiune pentru un teren de 6.000 de mp, pentru suma de aproximativ 2.800 de euro, anual. Deși, firma miliardarului Iovița nu a plătit nici un euro Primăriei Drăguțești, nașul Moșoiu nu a întreprins nici un demers pentru rezilierea contractului, deși Armeanca Prest SRL datora instituției aproape 17.000 de euro.

Și nu e singura firmă favorizată în acest sens de către Moșoiu. De la Ecprod SA Târgoviște trebuiau încasați de către Primăria Drăguțești aproape 800.000 de lei, însă banii nu au ajuns niciodată în bugetul local. S-a încercat compensarea datoriei Ecprod cu materiale de balastieră, însă documentația a fost întocmită ilegal, în sensul că procesele verbale de recepție erau antedatate și o parte din facturi nu au putut fi prezentate, potrivit unei constatări a Camerei de Conturi.

 

Toți banii la Moșoiu

Primăria Drăguțești a avut un contract, timp de mai mulți ani, cu o societate de comunicații, care aducea bani la bugetul local pentru faptul că unele cabluri ale firmei traversau un teren din domeniul public al comunei. Moșoiu a mirosit afacerea și a făcut totul ca să-și tragă partea leului, așa că a reorientat cablurile societății, folosind utilajele primăriei, către o clădire aflată în vecinătatea acesteia, imobil care aparține unei firme a soției sale, așa că, din acel moment, chiria care ajungea la bugetul local a fost direcționată către contul firmei familiei Moșoiu.

Timp de șase ani, Moșoiu a folosit în interes personal telefoanele și abonamentele pentru internet, care ar fi trebuit să ajungă la angajații primăriei și la consilierii locali, aceste fiind plătite din bugetul public.  Până și banii pentru ornamente și focuri de artificii pentru sărbătorile de iarnă au avut o destinație necunoscută, ulterior fiind procurate facturi fictive pentru justificarea achiziționării acestora.

Vasile Moșoiu a considerat că bugetul local al comunei este portofelul său, așa că și-a cumpărat și bani publici anvelope la autoturismul personal și materiale de construcții.

 

Cine mai pică

În toată încrengătura infracțională creată de Moșoiu a intrat și amicul său, Vasile Paștea, consilier local PNL, pasibil să ajungă și el în fața judecătorilor pentru comiterea infracțiunii de conflict de interese, după contractele derulate cu Primăria Drăguțești.

În septembrie 2008, Vasile Paştea şi Sorin Gheorghe Olaru, au înfiinţat societatea Olteam Construcţii SRL, cu sediul în oraşul Cisnădie, judeţul Sibiu. La scurt timp, firmei i-au fost oferite cadou trei contracte privind unele lucrări de construcţii tocmai de către Primăria Drăguţeşti. De fapt, în scurta sa viaţă, de doar patru ani, firma a derulat afaceri exclusiv cu primăria condusă de Vasile Moşoiu. Olteam Construcţii SRL a fost ofertată direct pentru a dala şanţurile din satul Tîlveşti, pentru lucrări la wc-ul Şcolii Drăguţeşti, iar cel mai consistent contract a fost pentru racordarea la reţeaua de apă, canalizare şi energie electrică a sălii de sport din comună, încasând pentru aceste lucrări în jur de 110.000 de lei.