Plouă în polivalenta construită de afaceriștii cu trecere la SRI

Sala Sporturilor din Târgu Jiu, inaugurată în urmă cu trei luni, se inundă, la fiecare ploaie. Aseară, apa s-a scurs din tavan, pe parchet și în loja destinată VIP-urilor. În încăperea în care se află centrala, situația este mult mai gravă. Ploaia se scurge în interior, pe trepte, iar pereții sunt deja afectați de infiltrații. Firma constructor, SC Grup Primacons din Slatina, cu legături directe către fostul șef SRI Gorj, Marius Voinea, nu a fost deranjată până acum, deși lucrarea este în garanție. Societatea, care în ultimii ani a fost „abonată” la contracte de zeci de milioane de euro, pentru lucrări în județul Gorj, s-a aflat într-un parteneriat exclusiv cu firma Kolistar 77 SRL, ai cărei acționari erau fiul șefului SRI, Radu Voinea și Adriana Bălțoi, fiica administratorului Primacons, Octavian Bălțoi.

Angajații plătiți, rugați să vină la sală, în timpul programului

Azi, în jurul orei 14.30, sala era închisă. Am mers la primărie, să cer lămuriri și să rog ca unul dintre reprezentanții instituției să descuie, pentru a vedea cum stau lucrurile. Șeful de la Investiții, Raul Chiriac, m-a însoțit, încercând să-mi explice că nu este o problemă că plouă în clădirea abia modernizată, fiindcă se află în perioada de garanție, iar constructorul ar trebui să remedieze problemele. Nu l-am întrebat dacă ar putea sta liniștit și ar vorbi cu la fel de multă nonșalanță, în cazul în care și-ar construi o casă nouă și apa de ploaie ar năvăli înăuntru, și prin acoperiș și de la subsol, după doar trei luni. Ajunși la sală, nu era nici picior de angajat și ușile erau toate încuiate. Asta deși, Direcția de Patrimoniu era o duzină de angajați, care, în acte, își desfășoară activitatea la Sala Sporturilor și sunt plătiți din bani publici, cu toate că obiectivul este tot timpul închis. L-a sunat pe șeful de formație, Mircea Călinoiu, nimeni altul decât fratele ginerelui lui Florin Cârciumaru, fost primar și lider PSD Gorj. Plătit cu un salariu nesimțit, de 5.500 lei, la care se adaugă un spor pentru “condiții vătămătoare”, șeful de formație, pus în funcție de ruda de la partid, nu a dat nicio explicație pentru chiulul în masă, alături de ceilalți angajați.

Infiltrații în sala cazanelor

Recunoaște că în sală a plouat, miercuri seara, iar apa scursă din acoperiș a ajuns în loja destinată oficialităților și pe parchet. În sala centralei, apa pătrunde în cantități mult mai mari. Dintr-un burlan, ce ar trebui să direcționeze apa pluvială, ploaia se scurge direct lângă una dintre ferestre. La intrare, chiar deasupra treptelor de acces, s-a format un adevărat bazin, în care apa depășea o palmă, azi, după câteva minute de ploaie. În interior, de-a lungul peretelui exterior, urmele infiltrațiilor repetate se observă ușor. Peretele se macină, iar vopseaua stă să cadă.

Apa se infiltrează în Sala Sporturilor încă de la momentul preluării lucrării, cu toate acestea, reprezentanții firmei ce a încasat 2 milioane euro nu au fost chemați să remedieze. Abia miercuri seara, după ce apa a început să se scurgă pe parchet, după un eveniment cultural cu sute de participanți, șeful de “obiectiv”, Călinoiu, a anunțat șefii din Primăria Târgu Jiu, care au somat constructorul, despre deficiențele apărute. Cât despre reparații…vor urma.