PSD-iștii au vândut o stradă și un trotuar, afaceristului Sarcină

  • Senatorul Florin Cârciumaru, fost primar în Târgu Jiu a vândut o bucată dintr-o stradă din municipiu și un trotuar, unui afacerist, care s-a înfruptat, ani la rând, din banii publici. 
  • Gestul iresponsabil al politicienilor PSD pune acum în pericol un proiect de 42 milioane de euro, sumă solicitată pentru modernizarea rețelei de transport în comun, din fonduri europene, deoarece stâlpii de susținere a rețelei electrice se află pe trotuarul vândut lui Nicolae Sarcină.

Nesăbuință sau corupție? Sunt încadrările la care intră foștii șefi ai administrației locale din Târgu Jiu. Primăria, sub conducerea lui Florin Cârciumaru, a înstrăinat un trotuar, pe care se află stâlpii ce susțin rețeaua electrică pentru linia de troleibuze, dar și o porțiune dintr-o stradă. Suprafața, ce depășește 26.000 mp, a fost vândută în 2013, în penultima zi a anului. Licitația a fost organizată pe 30 decembrie, când toată lumea era prinsă cu pregătirile de revelion, așa că a trecut neobservată. Terenul se află la intersecția străzii Ciocârlău, cu Bulevardul Ecaterina Teodoroiu, după sensul giratoriu, la ieșirea spre Petroșani. Porțiunea de trotuar, care a intrat în posesia a două firme controlate de controversatul om de afaceri, a fost scoasă la licitație, deși pe ea se aflau montați stâlpii rețelei de transport. Într-una din cele trei parcele scoase la mezat este cuprinsă și o porțiune din drumul de la ieșirea spre Defileul Jiului, adică exact artera ce face legătura cu DN 66.

Motivarea stupidă pentru vânzare: înduioșați de solicitările lui Sarcină

Conducerea din 2013 a primăriei, în frunte cu liderul PSD, Florin Cârciumaru, a atașat la documentația pentru organizarea licitației, un referat, în care motivează scoaterea la vânzare a terenului, în bătaie de joc. Inițiatorii scriu în referatul înregistrat cu numărul 45129/18.11.2013, că motivul scoaterii la licitație “este reprezentat de solicitările numeroase privind cumpărarea de terenuri pentru diverse activități” și de necesitatea asigurării surselor de finanțare. Cu alte cuvinte, pesediștii care conduceau Primăria Târgu Jiu au fost înduioșați de cererile afaceristului Nicu Sarcină, care voia să-și extindă afacerile. Așa că au scos la licitație trei loturi de teren, de 11.556 mp, 11.224 mp și 3.877 mp. În total, 26.657 mp. Licitația este organizată în data de 30 decembrie, în ajunul anului nou și este adjudecată de firmele lui Sarcină. Suma: 2.913.830 lei. Câștigătorul trebuia să achite prețul integral, în 10 zile, de la data licitației, dar cu o zi înainte de expirarea termenului limită, reprezentanții primăriei îi acordă o amânare, contrar prevederilor legale. Amânarea la plată a fost făcută printr-un proces verbal, încheiat în 8 ianuarie 2014.

Pretențiile lui Sarcină

După ce s-a văzut proprietar pe terenul de utilitate publică, prin firmele sale, Nicu Sarcină a început să ridice pretenții. Văzând că primăria are nevoie de trotuarul pe care sunt amplasați stâlpii de la rețeaua de troleu, afaceristul a cerut un alt teren, care este cu ieșire la drumul național, pe spațiul fostului Petrom (vezi foto), iar la schimb vrea să dea o parte din lotul de 3.877 mp, fără să specifice dacă bucata de pământ oferită are sau nu acces la calea publică, în caz contrar fiind doar un teren în câmp, care nu este necesar municipalității. Aceasta a fost prezentată de reprezentanții aleșilor locali, ca o condiție, pentru a fi oferite primăriei acordurile necesare pentru trotuarul cu stâlpii rețelei de troleibuze, necesare în proiectul cu finanțare europeană.

Foto: terenul solicitat de Sarcină

Ceea ce ridică semne de întrebare este de ce a fost ținută la secret informația despre vânzarea terenului, timp de aproape cinci ani și de ce reprezentanții Primăriei Târgu Jiu au scos la vânzare suprafața pe care se află drumul public și trotuarul cu stâlpii de susținere.

Informația a fost prezentată în ediția de marți de la Sabotorii Tv, care a surclasat celelalte televiziuni locale, contorizând vizualizări cât toate la un loc.

P.S.: Așteptăm o anchetă din partea organelor statului, care să edifice aspectele din jurul vinderii căilor de acces publice, de către reprezentanții municipalității. Le trimitem noi link-ul cu povestea, explicațiile le pot cere de la Florin Cârciumaru & comp.