Rotaru, jupânul patrimoniului Tg-Jiului și afacerile de familie care au împânzit orașul

Marian Rotaru, directorul Direcției de Patrimoniu, pare intangibil pentru șefii săi din Primăria Municipiului Tg-Jiu, în condițiile în care a primit doar o ”mustrare scrisă” în urma cercetării administrative care a demonstrat că a folosit angajații instituției la muncă, pe moșia sa din cartierul Ursați și la cosit iarba prin comuna Lelești. Nimeni nu îndrăznește să-l deranjeze mai mult, în situația în care, în sertarul viceprimarului Aurel Popescu se află, de două săptămâni, o sesizare amplă, cu toate abuzurile săvârșite de Rotaru, iar în spațiul public au apărut dovezi irefutabile în legătură cu parafarea unor documente pentru firmele unor membri ai familiei sale, aspect care frizează la modul grosolan conflictul de interese.
Mură-n gură pentru șefii primăriei
În data de 8 februarie a acestui an, Răzvan Dumitru Roșu, soțul fiicei lui Marian Rotaru, a solicitat, Direcției de Patrimoniu, în calitate de administrator al Damiris Comfort SRL, închirierea unui teren în suprafață de 15 mp în incinta Colegiului Național ”Spiru Haret”, în vederea amplasării unui chioșc pentru comercializarea unor produse de patiserie, băuturi non-alcoolice și papetărie.

Peste exact o săptămână, pe 16 februarie, socrul său, în calitate de director al Direcției de Patrimoniu, semnează un referat, invocând solicitatrea ginerelui, prin care propune Consiliului Local Tg-Jiu, aprobarea închirierii prin licitație publică a terenului respectiv.
Pe 27 februarie, consilierii locali votează, în unanimitate, proiectul inițiat de viceprimarul cu atribuții de primar, la acea vreme, Aurel Popescu și aprobă închirierea, pe un termen de 4 ani, a terenului din curtea CNSH.
Chiar înainte de începerea anului școlar, la începutul lunii septembrie, Marian Rotaru a semnat contractul de închiriere dintre Direcția de Patrimoniu și firma Damiris Comfort SRL a ginerelui său, deși în spațiul public a negat acest lucru.

Situația e una extrem de clară și inspectorii de integritate și organele judiciare n-ar avea prea mult de investigat pentru a constata conflictul de interese, în cazul în șefii Primăriei Tg-Jiu ar sesiza ANI și Parchetul de pe lângă Judecătoria Tg-Jiu.
Trebuie spus că Răzvan Roșu, ginerele lui Rotaru, deține un chioșc similar și în incinta CN ”Ecaterina Teodoroiu”, iar contractul de închiriere pentru terenul pe care a fost amplasat acesta a fost prelungit, cu încă doi ani, în aceeași ședință, din 27 februarie, a Consiliului Local Tg-Jiu.

Datorii de peste jumătate de milion de euro

Marian Rotaru a încercat, din momentul în care a ajuns directorul Direcției de Patrimoniu din cadrul Primăriei Tg-Jiu, să revigoreze afacerile familiei. Ginerele și fiica sa dețin, pe lângă chioșcurile amintite, terasa ”Deja Vu”, Pizzeria ”Adeline”, Restaurantul ”La Rotaru” și o tonetă mobilă cu înghațată în Parcul Central.
Firmele soției lui Rotaru sunt în insolvență, respectiv în faliment, din cauza datoriilor uriașe.
În luna august 2016, Romstar SRL, a solicitat intrarea în procedură de insolvență, arătând că are datorii pe care nu le mai poate achita din lipsa de fonduri bănești, respectiv suma totala de 2.456.202 lei, adică aproape 550.000 de euro, ce reprezintă datorii față de furnizori, credite bancare, obligații izvorând din raporturi de muncă și obligații de plată către bugetul statului, iar în urmă cu cinci luni, Tribunalul Gorj a dispus începerea procedurii simplificate a falimentului societății Romstar SRL.
O altă firmă din portofoliul familiei Rotaru, Romadicom SRL, cea care deține un magazin sub franciză ”La Doi Pași”, a intrat și ea din 1 iulie 2016 în insolvență pentru datoriile acumulate.
E inutil să amintim că firmele în care a fost asociat Marian Rotaru, Romario SRL și Siromar SRL au falimentat și au fost radiate din Registrul Comerțului în 2009, respectiv 2010.
Și totuși, lui Marian Rotaru îi merge bine: deține, pe persoană fizică, patru terenuri în Tg-Jiu și Lelești, două case, cea din cartierul Urșați cu o suprafață de 462 de mp și un spațiu comercial de 350 mp, pe care l-a închiriat firmei fiicei sale pe o sumă modică, 120 de lei, conform ultimei declarații de avere.

Concediu de lux pe bani publici

În acest an, Marian Rotaru s-a răsfățat, pe litoral, în concediu plătit din bani publici, mascat în cursuri de pregătire profesională. Cum un șef cu ștaif cu cheltuială se ține, doctorul în Drept administrativ al ULIM, s-a ”specializat”, vara trecută, în perioada 7-13 august, pe litoralul Mării Negre, în Stațiunea Eforie Nord. Directorul Direcției Publice a fost cazat în Complexul Hotelier ”Steaua de Mare”, iar instituția a decontat suma de 5.735 de lei.
În condițiile în care doar cazarea a costat 4.500 de lei, adică 900 de lei pe zi, este clar că Rotaru s-a relaxat într-un apartament de lux din vila situată în fața complexului, dotată cu foisor, terasă privată, grădină și jacuzii exterior.


În acest an, alți 13 salariați ai Direcției de Patrimoniu, aleși pe sprânceană de șeful suprem, Marian Rotaru, s-au ”specializat” în stațiunile Mamaia, Jupiter, Băile Felix și în Delta Dunării. Practic, favoriții lui Rotaru au fost în concedii plătite din bani publici. Sejururile au costat 44.737 de lei adică, 3.444 de lei de persoană.