Șeful Jandarmeriei Gorj a uitat să dea concurs pentru post, chiar dacă legea o cere

Situația existentă la Inspectoratul de Jandarmi Județean (I.J.J) Gorj ”Tudor Vladimirescu” este subiect de discuții în diverse cercuri, deoarece comanda unității provoacă nedumeriri și motive de bășcălie la cel mai înalt nivel.Circulă din nou glume despre colonelul ascuns sub scara Palatului Administrativ,  frica provocată de cei câțiva protestatari ce manifestau în piață este legendă urbană, eroii care au participat la evenimentele de la începutul anului 2012 au lăsat moștenire glume savuroase.Nici în curtea instituției apele nu sunt limpezi, nimeni nu știe dacă, vreodată, actualul inspector șef, colonelul Eugen Țambrea, va mai căuta să-și legalizeze poziția actuală printr-un concurs.Incertitudinea nu face decât să lase loc de interpretări, conexiunile cu lumea politică se fac imediat, iar concluzia este că pe unii cineva, acolo, sus, îi ocrotește.

Definitivul numit Eugen Țambrea

Jumătatea lunii decembrie, anul 2016, I.J.J. Gorj anunța că începând cu data de 15 ale lunii, colonelul Eugen Țambrea a fost numit șef al jandarmilor gorjeni.Ceremonia de investire a fost girată de reprezentanți ai Bucureștiului, Țambrea era din nou șef la Tg-Jiu.Asta după ce în anul 2012 a picat examenul psihologic, în încercarea de a-și definitiva poziția în instituția gorjeană.Surprinzător, eșaloanele superioare i-au prelungit în mod excepțional împuternicirea la comanda I.J.J., totul a fost, însă, fără rezultate pentru Țambrea, acesta nereușind să obțină nota minimă, 7 (șapte) la următorul concurs pentru funcție.Trimis la Ochiuri, un centru de pregătire al Jandarmeriei, colonelul gorjean este salvat de o împuternicire la șefia I.J.J. Mehedinți, acolo unde reușește să se impună și prin concurs.De aproape un an, Țambrea este ”numit” șef la Tîrgu Jiu, dar niciunde nu există această posibilitate legală.În acest caz, există desemnarea și împuternicirea, ultima prevăzută cu un mandat de șase luni, după care, în mod excepțional, mai poate fi prelungită cu încă șase luni.Desemnarea, ale cărei termene, ca durată, sunt neclare, intră și ea sub incidența Ordinului MAI 300/2004. – art. 43

Încadrarea în funcție de conducere/comandă, altele decât cele prevăzute la art.30 alin (1), pentru care se stabilesc, potrivit prevederilor legale în vigoare, indemnizații de conducere / comandă, SE REALIZEAZĂ PRIN CONCURS SAU EXAMEN, după caz.

Revenim la art. 30 (1), enunțul acestuia face lumină:

Pentru ocuparea posturilor de conducere PÂNĂ LA NIVEL DE ȘEF SERVICIU (similare) inclusiv, specifice polițiștilor și cadrelor militare, unica probă de selecție o constituie interviul structurat pe subiecte profesionale.

Art. 44- (1) precizează următoarele:

Numirea în funcții de conducere / comandă a CANDIDAȚILOR DECLARAȚI REUȘIȚI LA CONCURSUL / EXAMENUL ORGANIZAT ÎN ACEST SCOP se face potrivit normelor de competență stabilite prin ordin al ministrului administrației și internelor.

În cazul comandantului de la Gorj nici vorbă de concurs, ”numirea” sa este bătută în cuie, deși toate funcțiile de conducere presupun un concurs, fie el și formal.

Lui Țambrea îi merg toate de minune, soția sa este consilier local la Tg-Jiu, din parteaPSRO, ipostază din care sprijină permanent majoritatea PSD. Fiul colonelului, și el jandarm, a apărut în media locală în vreme ce își făcea selfie în curtea unității, pozele fiind postate, ulterior, pe facebook.