Șocant: minerii arși au mers pe jos, un kilometru, prin carieră

Amănunte șocante ies la iveală, la două săptămâni de la accidentul de muncă, în care doi mineri au fost arși, după ce un scurtcircuit la un panou electric, la Cariera Pinoasa. Imediat după incident, angajații Complexului Energetic Oltenia au mers pe jos, aproape un kilometru, prin carieră. Nicio salvare și niciun echipaj de prim-ajutor, cu care unitatea are contract, nu a ajuns să-i preia. Unul dintre bărbați a fost ajutat chiar de fratele lui, care lucra la un excavator din apropiere: “Eu eram cam la 200 de metri. Când am oprit excavatorul, am văzut că ieșea fum. Când am ajuns acolo, ei erau arși, erau dezbrăcați, mai erau niște muncitori acolo. Ziceau că au sunat la salvare, dar noi nu ne-am întâlnit cu nicio salvare pe drum. Am plecat pe jos, i-am pus fratelui meu salopeta pe cap și apoi a venit domnul Țoțan, cu un jeep, el i-a luat și i-a dus până la spitalul din Rovinari”, a povestit fratele lui Gheorghe Fudulache, electricianul de 40 de ani, care a suferit arsuri pe 60% din suprafața corpului. Cel de-al doilea angajat ars, Emanoil Grivei, de 48 de ani, are arsuri pe 40% din suprafața corporală. Medicii de la Rovinari au cerut transferarea lor, în capitală, unul dintre ei ajungând la Spitalul Floreasca, celălalt, la Spitalul de Arși.

Minerii răniți în Cariera Pinoasa sunt acum internați la Spitalul Charleroy, din Bruxelles (Belgia). După aproape două săptămâni, în care au fost în comă, unul dintre ei, Gheorghe Fudulache, a deschis ochii și a vorbit. Ambii au fost supuși mai multor intervenții chirurgicale, în această perioadă. Surse credibile spun că familiile minerilor au fost sfătuite chiar de cadre medicale din București, să-i transfere în străinătate. După numeroase demersuri, la care a contribuit un parlamentar gorjean, răniții au fost transportați în Belgia.

După incident, atât șefii Complexului Energetic Oltenia, cât și reprezentanți ai Ministerului Energiei au dat vina pe electricieni, pentru incidentul care era să-i coste viața. Condițiile de muncă din CEO sunt unele deficitare, angajații au tras numeroase semnale de alarmă, cu privire la faptul că nu există echipamente de protecție și sunt nevoiți să lucreze cu improvizații. Compania a fost vizată de o anchetă a poliției, după ce angajații Carierei Lupoaia au sunat la 112, după ce au fost obligați de șefi să mute un cablu de alimentare a unui excavator, ce ar fi fost sub tensiune. Un alt miner și-a pierdut viața, la Cariera Peșteana Nord, după ce a fost prins de banda de transport cărbune. Toate aceste incidente s-au petrecut doar în ultima lună.