Stu ‘ndărăt, gloabo!

Grigorie Petre sau Petre Grigorie… nici nu mai contează, este primarul ce păstorește bugetul comunei Plopșoru de 20 de ani. De-a lungul timpului au mai  fost semnalate anumite de-

rapaje ale acestuia însă… Grigorie al nostru rămâne neschimbat, adică, orientat spre regresul absolut! Despre viziune sau prioritizare nu are sens să discutăm, motiv pentru care trecem la subiect. Subiectul este “trânsu’” iar predicatul este banul cetățenilor!

Renovarea școlii “Nicolae Tomovici”, cu probleme la “mansardă”!

Nu am de unde ști dacă doar școa-la avea probleme la mansardă însă cu siguranță, aici, primarul a prăpădit niste bani fără cap.

Lăsând la o parte faptul că ține contractul pitulat, pe sursele noastre, am aflat că renovarea școlii a generat costuri de vreo 13 miliarde!!  Suma este fabuloasă și când spun acest lucru, mă bazez pe propriu mele cunoștințe. Nu mai aduc în discuție faptul că la o aruncătură de băț, în comuna Urdari, o școală aproximativ la fel a fost reabilitată cu doar 4 miliarde.

Depășind momentul prețului, vreau să  aduc în discuție modul de lucru, asta ca să nu spun batjocura.

 

Când ai probleme la “mansardă”… dărâmi centura din cărămidă și faci alta din lemn! Nu?

Lăsând la o parte datele noastre, așa cum se observă din poză, școala avea o centură din cărămidă, fapt ce permitea construirea unui acoperiș stabil și de durată fără să-i slăbească structura, înlocuind cărămida cu lemnul. Economisea și bani, dar din păcate, soluția tehnică mai bună nu este compatibilă cu devizul umflat. Sifonarea banilor publici necesitată fel și fel de artificii. Spun artificii fiindcă, odată cu demolarea centurii a zburat și o parte din polistiren. Dacă în urma cu doi ani școala fusese anvelopată, musai să dărâmăm nițel și din izolație. Tot devizul… bată-l vina!

 

Parazăpezi și burlane, doar la intrarea profesorilor!

Așa și? Interesează pe cineva de copii? Nici vorbă!

După cum observați in prima poză, se confirmă clar că nu există parazăpezi și nici burlane pe nicăieri, exceptând intrarea profesorilor. Trist! Spun trist fiindcă lăsând la o parte riscul de a pica zăpada pe copii, fapt ce poate naște o tragedie, lipsa celor menționate afectează însuși structura acoperișului.

Nu vreau să cert prestatorii fiindcă ei se pliază pe cererea clientului. Fac o excepție și divulg secretul care nu mai este. Societatea abonată de ani buni la bugetul primăriei Plopșoru se numește Tempera. Nimic deosebit până aici dacă nu luăm în calcul acționariatul. Vorbim de o societatea ce a aparținut unui anume Vintilescu, cuscrul fostului senator PSD, Florescu! Asta pe vremea când stăteau și ei mai pitiți… fiindcă la acest moment aparține cu acte în regulă, fiului d-lui senator.

 

Grigoreeee! Vinde, mă, coșul!

Coșul de care vorbim este chiar coșul de la sobă! Evaluat la câteva zeci de milioane, constatăm că liniștiți puteau să-l ieftinească, iar de diferență să completeze lipsurile. Este o idee! Dar să se miște repede că altfel se pomenește cu toată urbea în cap, fiecare dorind să-și vândă coșul de la sobă pe 50 de milioane. Apoi să vezi belea! Ar intra Plopșoru în istorie ca fiind prima comună în care cetățenii au vândut primarului coșurile de la sobă cu 50 milioane și apoi și-au construit noi, cu 5 milioane! Trink!

“Veceul cu soba în CURte”

Până mai de curând, școala de care discutam avea wc in curte. Am și prezentat cazul în detaliu. Mă bucur că Grigore a fost receptiv și ulterior a făcut o anexă, ca și toaletă pentru copii. Că din lipsă de încălzire a făcut și o sobă in el…nu se mai pune. (Ca la nebuni)

Ideal ar fi însă, dacă ai demola(izola) vechea “căcătoare europeană” fiindcă există riscul să mai intre copii prin ea… Și aici îți ofer o soluție. Împrejmuirea cu paratrăsnetul ce trebuia să-l pui la școală dar ai uitat! Înțelegi? Paratrăsnetul este o bandă metalică și are un rol…de luat eventualele energii de sus și de băgat în jos. Adică în pământ! Ai priceput? Dacă nu…îți fac un desen și ți-l lipesc pe frunte.

 

Îndrăznește să crezi că au apărut centrale pe lemne, cărbuni, peleți…etc

Acum las critica și vin cu soluții. Chiar dacă oamenii au văzut că ești unic (nu spun in ce) îmi permit și eu să te mai ajustez. Deci, pune mâna și ia o centrală că dacă iau pixul și foaia, în ultimii zece ani a păpat școala aia …zeci de miliarde. Posibil să nu te mai încadrezi pe PNDL 1,2…22… însă, așa cum spuneam, îți ofer soluția. Vinde troița! Știi de care troița zic. Nu? Aia pe care ai dat 200 de milioane… (20.000 RON)

Despre asta vorbim. Ești atât de mândru de matale încât ai bârâcat și troița în vârful curăturii, ca atunci când treci spre casă, după o zi de muncă, să te poți pupa singur în oglindă. Ești un superb, dar sa ai grijă și la oglindă. Să nu te pupăcești în retrovizoarea de afară. Trece dracului vreunul pe contrasens și-ți sparge oglinda!

P.S:  În următoarele ediții te vom pârî oamenilor și cu canalizarea lentă, marca Vadcom….și cum ai dat 16 miliarde pe o “statie de reciclare gunoaie”, ca acum să plasezi oamenii la ADIS și să ajungă să-și cumpere tomberoane singuri. Vinde stația, pretenaș, și cumpără tom-

beroane. Rămân bani și de o mașină de gunoi. Ia vezi… poate îți face Tempera o ofertă, că doar tot ei au prestat și pe vechi, când ai făcut stația. Adios și să nu te alinți.

Apropo, în titlu nu vorbeam cu tine. Vorbeam cu calul!