TANDEMUL INCOMPATIBILILOR! MISCHIE ȘI BÂLDEA NU VOR SĂ PIARDĂ CONTROLUL BANILOR LA TELEȘTI

Sloganul de campanie al candidatului PSD la fotoliul de primar al comunei Telești, Ion Mischie, este ”Continuăm împreună!” Mesajul nu este unul cu substrat, ci cât se poate de direct, adică, Mischie vrea să continue, împreună cu fostul  primar Romulus Bâldea, să-și bată joc de oamenii din comună.

Acțiunile, dar mai ales inacțiunile celor doi sunt trase la indigo, fapt ce a determinat o involuție a comunei, aceasta fiind printre cele mai subdezvoltate din județul Gorj.

 

Romulus Bâldea se află la conducerea comunei Telești din 2001, șapte ani ca viceprimar, iar mai apoi, din 2008, a fost ales primar al acesteia. Și totuși, după 16 ani, la Telești încă sunt familii care nu au apă curentă, infrastructura rutieră este precară, iar canalizarea, sau alimentarea cu gaze naturale sunt deja un vis de neatins.

Cu toate astea, Romulus Bâldea nu se dă dus de la cârma comunității și vrea s-o conducă și în viitor, din postura de consilier personal al lui Ion Mischie, în situația în care acesta ar fi ales primar, duminică, 5 noiembrie.

Trebuie remarcat faptul că Bâldea a fost declarat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate, în decembrie 2013, pentru că a deținut, simultan, funcția de primar al comunei Telești și a avut calitatea de  reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. TELEAQA SERV S.R.L. (începând cu data de 22 decembrie 2009); reprezentant al comunei în A.G.A. a S.C. CTC DESALUBRIS S.R.L. (începând cu data de 26 iulie 2010); comerciant persoană fizică în cadrul BÎLDEA ROMULUS P.F.A. (20 octombrie 2010 – 17 iulie 2012) și comerciant persoană fizică în cadrul Intreprinderii Individuale BÂLDEA FLORICA (17 iunie 2008 – 28 august 2013).

Când a pierdut procesul în care contestase raportul inspectorilor de integritate, Bâldea a fost nevoit să demisioneze și a decis să-l împingă în fotoliul de primar pe Ion Mischie, cel care-i fusese consilier personal, plătit cu 3.000 de lei, lunar, iar ulterior viceprimar.

Acum Mischie îi este dator lui Bâldea și dorește să-i ofere, la rândul său, postul de consilier personal, din care acesta să conducă de fapt comuna, până pe data de 20 iunie 2020, atunci când îi expiră interdicția de a mai ocupa funcții publice, impusă de ANI.

Cert este că Ion Mischie calcă încet, dar sigur pe urmele lui Bâldea și la acest capitol: ANI a confirmat, într-un document oficial, că are în lucru dosarul de incompatibilitate al acestuia, motivația fiind aceea că a încasat, în același timp, salariu din postura de consilier local, dar și din cea de viceprimar, un verdict al inspectorilor de integritate fiind așteptat în perioada imediat următoare.

 

S-au dat singuri în judecată pentru sporuri salariale 

O dovadă în plus a faptului că Mischie îi calcă pe urme lui Bâldea este aceea că ambii s-au dat singuri în judecată pentru a câștiga bani în plus la salariu pentru atribuțiuni pe care le aveau în fișa postului.

Concret, Romulus Bâldea a inițiat acțiuni în justiție împotriva primarului Romulus Bâldea și a Primăriei Telești și a câștigat ani în șir spor de ”dificultate”. Marea dificultate era aceea că făcea parte din comisia de reconstituire a dreptului de proprietate. Atât de mult a muncit Bâldea încât, doar 58% dintre proprietarii de terenuri din Telești au titluri de proprietate.

La rândul său, Ion Mischie, viceprimar cu atribuții de primar, candidat PSD la alegerile de duminică a depus și el o acțiune împotriva primarului din Telești, la Tribunalul Gorj. Mischie are de gând să recupereze sporul de dificultate pe care nu l-a primit în ultimii trei ani. „Era vorba de niște sporuri până să apară legea aceasta a salarizării. Era vorba de sporul de 50% pe legea fondului funciar. Am făcut parte din comisie. Am făcut acțiune pentru sporurile de pe trei ani în urmă, că se poate face”, decla Mischie, presei locale, în urmă cu o lună de zile. Și ca să fie sigur că va încasa banii, în data de 5 septembrie, Mischie s-a dat din nou în judecată. A doua acțiune a fost depusă tot la Tribunalul Gorj, obiectul acesteia fiind „litigiu privind funcționarii publici”.

Curtea de conturi a stabilit, în urma unui control din noiembrie 2014 că, au fost acordate și alte sporuri nelegale la Primăria Telești. Inspectorii de conturi au descoperit că au fost efectuate plăţi fără respectarea legislaţiei în vigoare, reprezentând spor de solicitare neuropsihică şi stres şi spor pentru condiţii vătămătoare, în sumă de 350 de milioane de lei vechi și au dispus recuperarea banilor.

 

AVERE

Ca să aveți o idee despre averea celor doi, trebuie spus că fostul primar Bâldea deține 10 terenuri pe raza comunei și cinci imobile, iar potrivit ultimei declarații de avere a încasat salarii de 115.125, mai exact, un miliard o sută cinci zeci de milioane de lei vechi.

Ion Mischie a menționat, în ultima declarație de avere, că deține în Telești un singur teren, o casă și a câștigat, anul trecut, 36.000 de lei, adică 360 de milioane de lei vechi, din salariul de la primărie.

 

Apă, la preț de apă plată. Cea mai scump[ din Gorj 

Ce a făcut tandemul Bâldea – Mischie pentru teleșteni? Le-a băgat mâna, adânc, în buzunar și i-a pus să plătească pentru privilegiul de a avea așa conducători în fruntea comunității.

Pentru că nu au căutat soluții pentru alimentarea cu apă a comunei, satele din Telești sunt racordate la conducta magistrală Izverna – Craiova, prețul fiind unul pe măsură: 3,6 lei/mc.

Incredibil, dar adevărat! Teleștenii plătesc cea mai scumpă apă din județ, în condițiile în care, la Tg-Jiu, spre exemplu, în municipiul de reședință al Gorjului, apa costă 2,64 lei/mc.

Deși proiectul de alimentare cu apă a prevăzut și cișmele stradale în toată comuna, acestea nu sunt funcționale din cauză că ”nu are cine plăti apa”, după cum explică în cor Bâldea și Mischie.

Canalizarea de 21 de miliarde, uzată electoral

Cât despre canalizare, lucrurile sunt pe deplin confuze. În anul 2011, primarul Romulus Bîldea declara în presa locală că e gata proiectul pentru canalizare în satul Buduhala și s-a folosit de acest aspect în anul electoral următor. În 2013, uitase ce declarase anterior, și preciza, tot în media locală că are notate în agendă mai multe obiective, printre care și canalizarea de la Buduhala. Abia în decembrie 2015 este atribuit contractul, valoarea acestuia fiind de 2.135.600 de lei (21 de miliarde de lei vechi), iar lucrările încep, efectiv, anul trecut. Coincidență, tot an electoral. Culmea este că și promisiunile lui Ion Mischie, în această campanie electorală, includ construirea aceleiași canalizări la Buduhala.

 

Grav este că lucrările sunt executate în bătaie de joc, gurile de canalizare fiind plasate direct în șanțuri, ceea ce face imposibilă amenajarea rigolelor, iar în aceste condiții rețeaua nu poate să fie funcțională.

 

Cel mai scump pod din Gorj: 25,8 miliarde 

Comuna Telești e una a paradoxurilor: pe lângă apa cea mai scumpă din județ pe care o plătesc localnicii, în feuda tandemului Bâldea-Mischie a fost construit cel mai costisitor pod din Gorj.

În decembrie 2010, firma SCT București SA a câștigat contractul pentru construirea podului peste râul Tismana, valoarea acestuia ridicându-se la 1.959.098 de lei, adică aproape 20 de miliarde de lei vechi.

Patru ani mai târziu, lucrările nu fuseseră finalizate, așa că primăria a încheiat un alt contract pentru continuarea acestora. O societate din Tg-Jiu, Metalcolect Prod SRL a încasat și ea alți 622.616 de lei (peste 6 miliarde de lei vechi) pentru a finaliza lucrările la pod. În total, podul peste râul Tismana au costat 2.581.714, adică aproape 26 de miliarde de lei vechi.

Nici un pod, cu excepția celor de peste râul Jiu, nu a costat 600.000 de euro, cu alte cuvinte, podul lui Bâldea este cel mai scump din Gorj.

 

MINCIUNI 

Deși n-au făcut nimic pentru comuna Telești în cei 16 ani de când o conduc, Bâldea și Mischie vor să înșele încă o dată localnicii. În campanie electorală pe ulițele comunei au apărut mai multe utilaje, iar cei doi se arată preocupați de drumuri și șanțuri, iar dinspre PSD sunt aruncate alte ”gogoși”. Pesediștii îi mint pe teleșteni că vor fi derulate în comuna lor proiecte de milioane de euro, în condițiile în care acestea nu există nici măcar pe hârtie.

Bâldea și Mischie se laudă și cu lucrurile făcute de alții. Spre exemplu ei își arogă meritul restaurării bisericii monument istoric de la Șomanești I deși, proiectul a fost inițiat de preotul paroh Popescu Cătălin. Valoarea proiectului este de 370.676 euro ,fonduri nerambursabile. Contractul este încheiat între Parohia Șomănești I și AFIR Craiova, la data de 15.09.2015, fiind în stadiul de achiziție lucrări, iar primăria nu a avut nici o implicare.

Centrala termică de la Biserica din Buduhala este cumpărată de Parohie cu ajutorul preotului Popescu Cătălin precum și de enoriașii satului, iar primaria nu a contribuit cu nici un leu. Și pentru copertina ridicată la Biserica Buduhala s-au colectat bani și a fost construită din donațiile oamenilor.