Trăim în țara lor, stăpâna țării noastre!

Mi-am permis sa mă “auto-plagiez” fiindcă sunt eu.

De foarte mulți ani, compania  Sc Secol Romania Srl și-a pus cortul în minunatul nostru județ, susținută de mai marii bulibași, cu bune și cu rele.

La o simplă trecere prin istoricul presei locale, găsim, amendate de câteva ori, derapajele acestora de la baza lor de lucru din Iezureni.

Care a apărut primul? Oul, sau găina?

Cum bine este știut, locuitorii din zonă sunt de-o seamă cu județul și își au locuințele amplasate acolo de când cu lupii ai albi. Ulterior au apărut italienii de la Secol, care, găsind înțelegere la mai marii județului și-au desfășurat activitatea după bunul plac. Rezultatele se regăsesc în drumurile de tarla distruse, crăpături în zidurile caselor, teroarea zgomotului produs de utilaje și, nu în ultimul rând, în dispariția efectivă a unui dig ce a fost construit pe timpul lui Ceaușescu.

După nenumărate petiții depuse de locuitori în ultimii ani,  au fost descoperite mai multe nereguli, însă amenzile”usturătoare” nu au afectat mai deloc modul administratorilor de a-și face propria politică de lucru.  Ignor se numește. Spun ”ignor” pentru că amenzile echivalau cu un tracăr de balast, deci, ca sumă, insignifiante.

Câinii latră, ursul merge!

Plecând pe drumul aflat în imediata apropiere, spre albia Jiului, se constată că, de la greutatea utilajelor, s-au format adevărate cratere ce fac aproape imposibil accesul cu autoturisme.

Mai mult decât atât, la un moment dat, drumul este blocat de un morman de piatră, pus în mod intenționat de angajații Secol, pentru a limita accesul în zona lor de exploatare.

Ajungând la fața locului, realizezi foarte repede de ce au recurs la astfel de gesturi!

 

Uite digul….nu e digul… să trăiești Ion Calinoiu!

Digul de care fac vorbire, datează și el tot de zeci de ani și încă se ținea bine, voinic, ca orice lucru ceaușist făcut la vremea aceea. Totul până au ajuns italienii vero să primească un contract de recalibrare a albiei râului Jiu!

Avizele și autorizațiile au curs pe bandă și “recalibrarea” la fel.

Problema este că în zona respectivă, recalibrarea a fost făcută în așa fel încât albia nu mai este albie, iar digul cu pricina nu mai este dig. Sper să înțelegeți că nici materialul extras din dig nu mai există și nici nu a fost folosit la podul de la Turcinești! Ba cred că exploatarea din zona a și șchiopătat podul respectiv și nu este exclus să-l mai ologească și în viitorul apropiat. Nici asta nu este o problemă că… are balta pește. Adică avem bani! Pește sigur nu mai prea este că nici carasul, în nesimțirea lui, nu poate trăi în actualele condiții.

Noul șef de la ”Ape”, nimeni altul decât Ion Calinoiu, ajutat de vasta sa experiență, sunt convins că va demara o anchetă cum nu am mai întâlnit.

 

Aveți încredere în autorități, justiție și poliție!

Mi-am permis o mini-glumă, fiindcă nu demult, un sefuleț din Poliția locală, pe nume Băluță, a gândit el în mintea lui să facă o mediere! Dacă nu ar fi de plâns, ar fi de râs. Exact cum spuneam, acesta și-a permis să invite un număr de cetățeni nemulțumiți la o cafea cu juristul societății italiene, chiar în sediul societății! Veleitățile dumnealui de mediator nu au dat roade, fiindcă zgomotul infernal și crăpăturile caselor, nu s-au astupau cu cafea, fie ea și italiană.

Pe surse, ar fi urmat o amendă usturătoare de vreo 4 milioane lei vechi. Mai – mai să bage firma in faliment, de ne pomeneam și cu consulatul italian peste noi.

 

Ion Calinoiu, șef de ape, Garda de Mediu și toate organele abilitate, săriți in cizme!

Săriți în cizme pentru că eu am plecat în pantofi și m-am întors în cizme desenate. (Nu puteam admira cosmetizarea albiei decât din culme.)

Mergând pe drum la vale spre Jiu, când întâlniți mormanul de piatra ce vă blochează accesul, faceți dreapta. Faceți dreapta pe celălalt drum și la nici 50 de metri găsiți un alt morman. De data aceasta este un morman de piei de oaie! Acum două zile păreau proaspete, deci nu datau de cine știe ce timp. Așa-s unii, mai nesimțiți. Dar nu mai nesimțiti decât multi dintre voi.

Sugestiv, dacă-i puneți pe italieni să-și ia grămada de balast din drum, pot să o mute mai în spate unde sunt gropile alea două. Pituli un Logan în ele, nu de altceva! În plus, drumul figurează ca și drum!

Am omis bisericuța care se află gard în gard cu stația. Bătrână și ea, câteva sute de ani, poate o găsim doamne iartă-mă extrasă și pe aia. Este atât de micuța încât nimeni nu va băga de seamă dacă se surpă. Zic oamenii că este un mormânt mai nou.

 

Buon giorno, cappo!

Tocmai ce salutam un cap. Capul care este italiano vero, evident!

În încheiere, urmează o sugestie firească, aș spune. Nu-mi pot struni pixul care vrea sa înjure, dar îl arunc și iau un creion. Deci:

– Atunci când mai ameninți oamenii că intri cu buldozerul peste ei, nu uita să faci o proba înainte!

Adică, te așezi matale capră, îți tragi de buci stânga – dreapta și pui al mai priceput deservent să-ți parcheze dintele de la cupă fix în cur! Din acel moment, dacă reușești, consider că ai tot dreptul să ameninți și să intri cu buldozerul pe unde dorești matale. Chiar și peste mine! (Glumesc. Să nu o iei în serios. Sunt deservent la bază dar nepriceput)

– Pentru autoritățile locale: De măsurat cantitățile extrase… este ca și cum ai măsura iarba din burta vacii! Dar dacă un român cuteza să facă așa ceva prin Italia, vă dau scris că venea în țară, fără firmă, fără utilaje și nu în ultimul rând, cu un bocanc de carabinier înfipt în cur!

Atenție mare! Să nu vă pună dracul să amendați fără PV și “citanță”! Apoi faceți ca rudarul la judecător: “N-am venit la proces că a mâncat capra citanța” (o lăsase factorul în poartă și a căzut. Capra, de foame… a mâncat-o)