TRIADA ”CAPOTĂ – WEBER – POPESCU” PREZINTĂ: SUNTEM SALVAȚI DAR… ÎNECAȚI – Ep 1

De la sfârșitul lunii ianuarie și până în prezent au ieșit la suprafață numeroase indicii care trasează o  incompatibilitate clară cu funcția de manager a spitalului SJU Tg-Jiu, funcție în care s-a cocoțat dl. Capotă Gigel, ajutat fiind și susținut de conducerea locală PSDX. În timp ce noi nu știm cum să mai scăpăm de problemele cotidiene, alții huzuresc pe banii noștri în fruntea instituțiilor de stat, mimează că își respectă atribuțiile și se pișă pe tot ceea ce reprezintă societatea civilă, pe drepturile noastre, pe răbdarea noastră care, iată, a ajuns la limita suportabilității.

Din totdeauna SJU Tg-Jiu a constituit un aluat frământat de clasa politică cu mare știință în interes personal, fiind vorba de bani șmenuiți din diverse achiziții, lucrări de construire, renovare, întreținere cu ajutorul firmelor de casă, dar și de angajări trucate și măsluite după bunul plac al managerilor. Ultimul sosit, dl. Capotă Gigel, a reușit să surprindă neplăcut comunitatea noastră,  fiind omniprezent în numeroase articole de presă și expunându-se relaxat în numeroase dezbateri la emisiuni televizate. Spun relaxat fiindcă, dacă analizăm calitatea și cunoștințele sale profesionale, realizăm că-i putem oferi regizorului din „Las Fierbinți” materie primă pentru minim 5-6 episoade!

Dacă mai aveți puterea să revedeți doar câteva dintre numeroasele scandaluri relatate de mass-media legate de SJU Târgu-Jiu și actuala conducere, am centralizat mai multe pagini web pe care puteți să le consultați (click aici1).

Toate acestea au fost citite de zeci de mii de oameni în a căror conștiință s-a proiectat, cu siguranță, o imagine complet necorespunzătoare a conducerii, fapt care a generat repulsie, neîncredere, suspiciuni, în general stări negative de percepție.

Recitind toate aceste scandaluri interminabile, nu-mi vine să cred cum noi, societatea civilă, am pus ochii în pământ și am înghițit aceste mizerii fără să reacționăm vehement, dar mai ales, cum este posibil ca tu, Cosmin Popescu, președinte al CJ Gorj, și tu, Weber Mihai, ditamai deputatul de Gorj, proaspăt uns în funcția de președinte al PSD Gorj, să fiți spectatori și să vă amuzați pe seama noastră, în timp ce Capotă este făcut zob de dovezi incontestabile că nu are nici o legătură cu ceea ce trebuie să reprezinte un manager de spital, de numeroase încălcări ale legislației și Constituției României precum și de încălcarea celor mai elementare reguli de bun simț în relațiile sale cu angajații și pacienții.

Băi fraților, am înnebunit? Pe ăștia îi votăm noi? Ăștia ne reprezintă interesele?

 

6! A venit Ministra sau… Sinistra?! Pe bune, sau la mișto?!

Spun asta deoarece concluzia cea mai autorizată a venit chiar de la ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care în urmă cu 3 săptămâni a adus critici extrem de dure la adresa conducerii (peste 60 de reclamații) și activității spitalului, culminând cu afirmația potrivit căreia ar trebui să propună retragerea acreditării SJU Târgu-Jiu. Eu chiar am crezut ca este o reacție sinceră a dumneaei și că urmează o „epurare masivă” în rândul conducerii!

Mai mult, aceeași Sorina Pintea, în baza verificărilor întreprinse de către corpul de control, a spus clar și răspicat, să audă și Weber și Popescu, că marea majoritate a nelegalităților sesizate s-au adeverit, că situația la SJU Târgu Jiu nu i-a plăcut absolut deloc. Păi dacă activitatea spitalului suferă și scârțâie din toate încheieturile, atunci cum mama dracului mai poate fi menținută în funcție actuala conducere? Cum este posibil să se mai aștepte, vezi Doamne, concluzia corpului de control când, în toate conferințele de presă, doamna ministru a concluzionat că lucrurile sunt dezastruoase la Târgu Jiu, iar tot ceea ce a fost relatat de mass-media s-a adeverit, singurii vinovați fiind Capotă și ai lui?  Preşedintele Consiliului Județean Prahova a cerut demisia tuturor directorilor din Spitalul Judeţean Ploieşti pentru fapte mult mai puțin grave în comparație cu cele de la Tg-Jiu, concluzia acestuia fiind de bun simț: „Dacă s-ar fi îngrijit de spital, nu am fi ajuns în această situaţie“. La Târgu Jiu, în repetate ocazii, Cosmin Popescu, într-un mod care-l descalifică în fața susținătorilor PSD, a susținut nonșalant că managerul Capotă și-a îndeplinit 100% indicatorii și că nu-l poate schimba din funcție. Bă, ești prost? Bă, ești nebun? Păi dacă ministrul Sănătății spune clar și răspicat că indicatorii sunt respectați doar în procent de 30%, cum poți să justifici asemenea afirmații? Te faci de râsul curcilor, stimabile! Înseamnă că te doare în fund de noi, de Sănătatea gorjeană și de fiecare  cetățean care îți plătește salariul de ”barosan”, lună de lună. Chiar nu-ți este rușine? Vrei să ne insulți și să ne tratezi ca pe proști?

Ca să nu fie singur în susținerea vizibilă a managerului Capotă, i s-a alăturat și prea-distinsul Weber, care afirmă că, deocamdată, nu poate lua măsuri la Târgu Jiu și că trebuie să aștepte concluziile corpului de control înainte de a lua o decizie privind prietenul comun, Gigel!

Chiar așa? Chiar nu v-au scos ochii materialele și faptele prezentate până acum în mass-media? Vreți confirmare? Păi la Prahova de ce n-au mai așteptat confirmări stimabililor conducători PSD? Că așa vreți voi și puteți să vă jucați cu sistemul de sănătate din Gorj? Nu-i nimic, așa o să vă voteze și cetățenii gorjeni data viitoare, poate se vor gândi mai mult înainte de  apune ștampila. Păi nu? Bă, ați dus PSD-ul la fund în numai câteva luni, și cel mai grav este că ați băgat capul în nisip și vă faceți că totul este minunat pentru noi! Prea puțin interesează scufundarea voastră politică, dacă sub voi n-am fi chiar noi, societatea civilă în spatele căreia stați cățărați!

 

TOATE NEREGULILE ȘI FAPTELE ILICITE AU FOST GIRATE DE CĂTRE ÎNSUȘI PREȘEDINTELE CONSILIULUI JUDEȚEAN GORJ, COSMIN POPESCU ȘI CHIAR DE CONSILIUL DE ADMINISTRAȚIE AL SJU TÂRGU JIU

Pentru a demasca poziția complet pro-Capotă a președintelui CJ Gorj, Cosmin Popescu, (de care este legat ombilical datorită unor ”potlogării” puse la cale de comun acord în interes de partid sau personal), voi prezenta o dovadă certă prin care respectivul, ajutat de Consiliul de Administrație al spitalului, mușamalizează o posibilitate certă și legală de demitere a managerului Capotă, ca urmare a încălcării, fără echivoc, a unor prevederi din Contractul de Management nr. 10798 din 14.08.2019 (pentru vizualizare click aici2).

 

Capotă, până te apuci tu să detaliezi „conspirațiile” puse la cale de unii împotriva ta, ia și detaliază tema de mai jos!

Astfel, la data de 07.03.2019 asociația ”Pas cu Pas alături de voi” a înaintat către președintele CJ Gorj, Cosmin Popescu, adresa nr. 3196 prin care am solicitat, în temeiul art. 22 și art. 23 din Contractul de Management nr. 10798 din 14.08.2019, să înainteze Consiliului de Administrație al SJU Târgu Jiu sesizarea primită, să dispună întrunirea acestuia cu celeritate pentru a analiza, cu responsabilitate, toate aspectele sesizate precum și a aspectelor apărute în presă în ultima perioadă. De asemenea, am mai precizat că, în situația în care dovezile înaintate se confirmă, la propunerea consiliului amintit, să dispună demiterea lui Capotă Gigel (pentru vizualizare click aici3).

În adresă i-am arătat faptul că, în conformitate cu prevederile art. 6, alin. 4 din contractul de management menționat, putea oricând numi o comisie de evaluare a activității spitalului, la propunerea căreia avea DREPTUL de a revoca managerul SJU Tg-Jiu.

”Art. 6. – Drepturile Județului Gorj, reprezentat prin Președintele Consiliului Județean Gorj – conducătorul autorității cu rețea sanitară proprie, sunt următoarele:

 1. dreptul de a revoca managerul spitalului din rețeaua proprie, la propunerea comisiei de evaluare, numită prin act administrativ al Președintelui Consiliului Județean Gorj;”

Mai mult, în conformitate cu prevederile art. 23 din contractul de management, la propunerea consiliului de administrație, acesta încetează în condițiile legii, în cazul în care acesta constată existența uneia dintre situațiile prevăzute de art. 22.

 

”XI. Încetarea contractului

Art. 22. – Prezentul contract de management încetează în următoarele situații:

 1. h) în cazul în care se constată abateri de la legislația în vigoare care poate constitui un risc iminent pentru sănătatea pacienților sau a salariaților;
 2. j) în cazul în care se constată de către organele de control și instituțiile abilitate în condițiile legii abateri de la legislația în vigoare care sunt imputabile managerului și care, deși remediabile, nu au fost remediate în termenul stabilit de organele sau instituțiile respective;”

            Ori, din răspunsul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj nr. I6/3383/C.C.R.P./04.03.2019 către Sindicatul Ambulanța Gorj (pentru vizualizare click aici4), rezultă în mod EVIDENT încălcările prevederilor art. 22, lit. h) și lit. j) din Contractul de management nr. 10798 din 14.08.2019, după cum urmează:

1) Încălcarea prevederilor Cap. XI, art. 22, litera h):

– La Compartimentul de pneumologie și la Cabinetul de pneumologie din Ambulatoriul Integrat al SJU Tg-Jiu, angajatorul nu a evaluat riscurile pentru securitatea și sănătatea lucrătorilor în vederea amenajării locurilor de muncă în cele două compartimente, în sensul că angajatorul nu a constituit o echipă de analiză și evaluare din lucrătorii calificați existenți în locurile de muncă nominalizate;

– Angajatorul nu avea o analiză detaliată a locurilor de muncă;

Nu a identificat factorii de risc din sistemul de muncă;

Nu a stabilit măsurile de prevenire și ce echipament individual de protecție trebuie acordat lucrătorilor.

Toate aceste nelegalități confirmă faptul că managerul Capotă Gigel nu a luat măsurile corespunzătoare respectării prevederilor legii amintite mai sus, punând în pericol sănătatea:

 1. a) pacienților, care nu au beneficiat de o structură de endoscopie bronșică dotată cu toate mijloacele de sterilizare și dezinfecție prevăzute de normele legale în vigoare, în ciuda repetatelor referate înaintate conducerii SJU Târgu Jiu, dar și conducerii DSP Gorj;
 2. b) salariaților care au efectuat manevra de fibrobronhoscopie și care nu au beneficiat de mijloace de protecție adecvate, niciodată de când funcționează acest serviciu medical.

Dovada cea mai elocventă a încălcării prevederilor Cap. XI, art. 22, litera h) constă în faptul că inspectorii ITM au aplicat două amenzi instituției și au trasat mai multe sarcini conducerii.

Aceleași deficiențe au fost constatate inclusiv de către corpul de control al ministrului care a  aplicat amenzi mai multor factori de răspundere care nu și-au îndeplinit sarcinile de serviciu.

2) Încălcarea prevederilor Cap. XI, art. 22, litera j), prin neremedierea unor abateri de la legislația în vigoare în termenul stabilit de organele sau instituțiile respective

”De asemenea, s-a constatat că angajatorul nu a îndeplinit măsura dispusă în urma unui control anterior, măsură ce avea ca termen de realizare data de 28.12.2018, în sensul că nu s-au luat măsurile necesare obligatoriu pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor, conform cerințelor art. 7 din Legea nr. 319/2006, Legea Securității și Sănătății în muncă”.

Se observă foarte ușor că cererea noastră a fost pe deplin justificată, aceasta oferind posibilitatea președintelui CJ Gorj, la propunerea Consiliului de Administrație, de a-l demite pe managerul Capotă Gigel pentru încălcarea contractului de management al conducerii SJU Tg-Jiu.

Prin răspunsul nr. 4385/02.04.2019 (pentru vizualizare click aici5) rând pe rând, președintele CJ Gorj, mai apoi managerul Capotă Gigel și ulterior Valentin Popa, președintele Consiliului de administrație al spitalului, au tratat ca de obicei, situația în  zeflemea, fără niciun fel de respect la adresa noastră și a opiniei publice, până la urmă.

Astfel, din cuprinsul răspunsului primit, am constatat că susținerile managerului Capotă au fost complet nereale, jenante, povești și baliverne de adormit factorii politici care conduc județul și fariseii care le fac jocul, (și care probabil s-au amuzat copios pe seama noastră, crezând că ne-au dus cu preșul), din următoarele motive:

 1. a) A susținut să există documente de evaluare a riscurilor

Contrar acestei susțineri, documentul ITM Gorj nr. I6/3383/C.C.R.P./09.03.2019 amintit mai sus demonstrează că tot ceea ce a susținut managerul Capotă este de fapt o minciună – RUȘINOS și complet NEDEMN!

 1. b) A susținut, în mod halucinant, că aceste echipamente de protecție au fost asigurate

În realitate a mințit din nou întrucât inspectorii ITM Gorj au concluzionat că angajatorul nu a stabilit măsurile de prevenire și ce echipament individual de protecție trebuie acordat lucrătorilor.

Inclusiv DSP Gorj și inspectorii din Corpul de Control au constatat că la cabinetul de bronhoscopie nu era echipament corespunzător, aplicând personalului de acolo o sancțiune de 1000 de lei, că doar acesta și l-a cumpărat singur și, culmea, au făcut o alegere greșită, că trebuia ca personalul să ceară echipament. Oare nu este de fapt obligația angajatorului să determine, să stabilească și să pună la dispoziția angajaților un echipament de protecție adecvat, conform prevederilor Legii nr. 319/2006 a securității și sănătății în muncă? Te doare mintea!

 

 1. c) A susținut că va lua măsurile necesare pentru asigurarea securității și protecției sănătății lucrătorilor, conform legii.

Adică a recunoscut că la momentul controlului ITM Gorj acestea nu erau luate, adică exact încălcarea art. 22, litera h) din contractul de management.

Mai mult, faptul că nu a scos o gravidă în 9 luni din mediul infecțios deși a fost înștiințat de șeful direct al acesteia printr-un referat, este cu atât mai grav cu cât neluarea măsurilor prevăzute de lege în astfel de cazuri, constituie o faptă penală care, de altfel, acum este cercetată într-un dosar penal.

 

 1. d) Nu a făcut nici o referire la faptul că a încălcat litera j) din contractul de management

Cu toate că avea de îndeplinit măsuri clare stabilite de către ITM Gorj în urma unui control anterior, acestea nu au fost rezolvate de conducerea spitalului, deși erau remediabile până la data de 28.12.2018, fapt care demonstrează încă odată justețea demiterii managerului SJU Tg-Jiu.

 1. e) A susținut că medicul care a lucrat pe bronhoscop n-a prezentat conducerii niciodată o notă de fundamentare în vederea înființării unei structuri de endoscopie bronșică

O asemenea susținere este cu atât mai rușinoasă și mai incalificabilă pentru manager cu cât a primit o notă de fundamentare încă din data de 20.02.2017 când a fost înregistrată cu nr. 5120. O altă notă a fost înaintată acestuia și pe data de 10.07.2018.

Mai mult, notele de fundamentare au fost înaintată și președintelui CJ Gorj de două ori, ultima dată în 12.10.2018. Acesta, la rândul său, le-a trimis tot lui Capotă pentru analiză și luare de măsuri în consecință. Medicul a încercat tot posibilul să atragă atenția DSP Gorj, conducerii SJU Târgu Jiu și președintelui CJ Gorj timp de aproape 3 ani prin referate asupra faptului că activitatea de endoscopie bronșică nu este reglementată din punct de vedere legal în mod corespunzător. Acesta a avut perfectă dreptate susținând organizarea legală a unei structuri de endoscopie. Toate acestea s-au demonstrat în urma verificărilor întreprinse de Corpul de Control al Ministrului Sănătății, iar aparatul a fost sigilat.

Cu alte cuvinte, neglijența, nepăsarea, lipsa de interes a conducerii SJU, a președintelui CJ Gorj, Cosmin Popescu, în susținerea serviciilor medicale în ansamblul lor și nicidecum pe ochi frumoși, pe bază de culoare politică sau în funcție de obediența și fidelitatea în executarea ordinelor de partid, au condus la închiderea unui serviciu medical extrem de important pentru pacienți, actualmente aceștia fiind nevoiți să se deplaseze în centrele universitare pentru astfel de investigații.

Oare, stimabile Cosmin Popescu, n-ai văzut ce a putut să debiteze prietenul tău? N-ai observat că spune numai minciuni gogonate având în vedere faptul că inclusiv tu i-ai transmis de două ori notele de fundamentare primite de la medic? Cum poți să înghiți asemenea atitudine și asemenea mojicii fără precedent în istoria managementului gorjean? Chiar n-aveți jenă de oameni?

 

 1. f) A susținut că la nivelul spitalului a existat un Plan de Pregătire Profesională a Angajaților spitalului atât pentru anul 2018 cât și pentru anul 2019

În această situație cum poate să justifice managerul faptul că nu a trimis la cursul de perfecționare de endoscopie bronșică pe asistenta Șerbu Minodora propusă în scris de șeful ei prin referatul nr. 39907/18.12.2018, fapt care a condus, dincolo de alte aspecte legale, la imposibilitatea efectuării unei fibrobronhoscopii la o pacientă, din lipsă de personal? Să înțelegem că respectiva era protejata cuiva și n-ați vrut s-o deranjați? Să nu vă imaginați că nu știu cine este, cum a fost angajată, ce cunoștințe are și câte persoane au trebuit să „dribleze” incredibilele încălcări ale regulamentului de concurs pentru a fi admisă. Pentru noi, speța acesta nu este închisă, mai așteptăm niște date și, în perioada următoare, Asociația ”Pas cu pas alături de voi” va depune la Parchet un dosar mare și cuprinzător, în urma căruia sper să cadă mai multe capete.  A nu se omite ca am suficiente indicii și   informații care mă fac să fiu sceptic în ceea ce privește indulgența unor organe de anchetă! Nu vă jucați cu focul, că polii de putere se schimbă ca mâine și… nota de plată vine, mai devreme sau mai târziu!

Revenind la subiectul principal al acestui articol și având în vedere toate aspectele și probele evidente arătate mai sus, cum se explică faptul că actualul Consiliu de administrație al spitalului nu a văzut răspunsul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj nr. I6/3383/C.C.R.P./04.03.2019 din care rezultă în mod EVIDENT încălcările flagrante ale prevederilor art. 22, lit. h) și lit. j) din Contractul de management nr. 10798/14.08.2019?

Domnule Valentin Popa, în calitate de președinte al acestui consiliu, chiar n-ai văzut nimic din cele menționate de noi? Nici tu și nici Stricescu Daniela, Neață Gheorghe, Boeriu Marius, Ivanov Carmen, Zărescu Mirela, Nimară Mircea, Ficea Mihaela, Panduru Larisa, Dobrin Adrian, n-ați văzut aceste aspecte? Chiar nu mai există rușine deloc ? Pentru ce mama dracului ați fost numiți în acest consiliu? Doar să vă bateți joc de sistemul de sănătate al acestui județ susținând în mod impardonabil o conducere fără nici o valoare profesională și morală? Cum ați putut, stimabililor, să acceptați să vă conducă un asistent, când există printre voi persoane calificate și cu experiență în domeniu?

Băi fraților, dacă numai într-o lună adunăm salariile acestor bugetari de lux ale căror lefuri sunt  crescute de PSD la valori astronomice în timp ce noi nu avem bani să cumpărăm o pâine, constatăm că sistemul actual, acest partid, își hrănește doar susținătorii, doar pe cei care îi sunt sclavi și care, așa cum am demonstrat în cele prezentate, execută ordinele lui Popescu și Weber.

Este impardonabil ca astfel de persoane, plătite cu truda noastră în privat, cu sudoarea copiilor noștri alungați de sărăcie și nevoi peste hotare, să nu ia nici o atitudine vizavi de ce se întâmplă cu noi și asta pentru că le-am dat girul, că i-am votat crezând în minciunile cu care ne-au intoxicat spiritul.

Toate aceste aspecte grave demonstrează că există o nepăsare crasă la nivelul conducerii SJU Târgu Jiu, dar și în ceea ce privește persoanele abilitate să ia măsuri împotriva acestora, fapt care nu face altceva decât să degradeze în fiecare zi încrederea cetățenilor în instituțiile statului.

Viața noastră, a tuturor gorjenilor, este cu atât mai afectată cu cât actuala conducere continuă și în acest moment să ignore prevederile legale, ultima dintre ele fiind aceea de a mușamaliza un accident de muncă grav care a avut loc pe data 10.04.2019, când un infirmier a fost bătut crunt de un pacient.

Asociația noastră și mass-media locală (neaservită) nu vom mai tolera, sub nicio formă, activitățile ilegale ale conducerii SJU Târgu Jiu. Vom prezenta opiniei publice toate aspectele negative constatate sau sesizate de către cetățeni, astfel încât consecințele să fie decontate de cei care o susțin, respectiv de partidul care este la conducere.

Revolta angajaților SJU Târgu Jiu, revolta populației, revolta tuturor a ajuns la cote alarmante, în timp ce, culmea, membrii conducători PSD din Gorj nu sesizează nimic și continuă să-și bage capul în nisip, considerând că activitatea spitalului este una excelentă sub managementul ”ireproșabil” al actualei conduceri și mai ales al mult-susținutului manager Gigel Capotă!

Dacă nu înțelegeți nimic din toate semnalele transmise de mass-media și opinia publică, din faptul că activitatea SJU Târgu Jiu este grav alterată și că trebuie să luați măsurile care se cuvin pentru remedierea lor, printre care, cum este și firesc, inclusiv demiterea întregii conduceri a spitalului pentru gravele încălcări ale legislației și nu numai, vă promitem că veți avea din partea noastră, a tuturor celor interesați în sprijinirea calității și drepturilor comunității gorjene, cea mai dură campanie mediatică pe care ați avut-o vreodată.

Ori vă faceți treaba, ori la revedere, că ne-am săturat până-n gât de voi!