Zaharia şi Ionescu, directorii lui Aurel Popescu, dirijează banii publici ai municipalităţii către firmele de casă

Municipiul Târgu-Jiu a devenit în ultimii ani, de când social democrații îl controlează prin deținerea postului de primar, o moștenire de partid pe care pesediștii și-o transmit de la unul la altul în funcție de cum avansează pe scara ierarhică. Moștenirea respectivă vine de fiecare dată la pachet cu directorii instituției publice înțepeniți în funcții de ani de zile și deveniți de mult slugi credincioase intereselor personale și de partid, dar și clientelei politice. Anumiți oameni de afaceri au făcut avere după ce au câștigat bunăvoița directorilor aflați acum în subordinea lui Aurel Popescu, după ce Florin Cârciumaru a intrat în Parlamentul României. Firmele preferate ale şefilor societăţilor deţinute de Consiliul Local Tg-Jiu sunt conectate de ani de zile la bugetul public, secătuit de resurse doar pentru a umple conturile unor privilegiați.

 

Contracte pe bandă rulantă pentru firmele preferate ale lui Zaharia

Directorul SC Edilitara Public S.A., Alexandru Zaharia, omul menţinut în funcţie de tandemul Cârciumaru/ Aurel Popescu preferă să lucreze cu două firme pe care le favorizează de câte ori are ocazia în detrimentul societății de stat pe care o conduce de ani de zile. În timp ce Edilitara a cheltuit bani din bugetul public pentru dotarea unor autoutilitare cu care să transporte flori din Ungaria pentru înfrumusețarea orașului, Zaharia a decis să închirieze astfel de mașini de la SC Sencol SRL, firmă care apaține unui anume Jan Florescu. Ca o aroganță și poate pentru ca, curioșii să nu-și pună întrebări atunci când le văd pe stradă, mașinile lui Florescu au ca număr de înmatriculare „DSC” (Direcţia de Servicii Comunale), fosta denumire a actualei Edilitara. Trebuie spus că Edilitara deține propriile sere pentru flori, situate chiar în spatele vilei directorului Zaharia, însă acestea sunt folosite doar iarna pentru depozitarea ghivecelor cu flori care sunt strânse de pe stâlpii din oraş.

 

Transportul florilor din Ungaria nu este singura relație contractuală pe care firma Sencol o derulează cu Edilitara. Iarna, firma lui Florescu închiriază societății de stat vehicule pentru deszăpezire, prezente pe străzile municipiului doar la paradele organizate pentru presă, ele fiind folosite în rest pentru alte activități în oraș.

Deşi prestează pentru Edilitara de ani de zile, un singur contract al societăţii cu firma lui Jan Popescu este public: „închiriere de echipament de terasament cu operator”, încheiat în martie 2015, a cărui valoare depăşeşte 123.000 de lei, adică aproape 28.000 de euro.

O altă firmă, SC Stelbo Trans SRL, care aparține lui Ștefan Ciocan, un alt amic al directorului Edilitara, Alexandru Zaharia a derulat, în perioada 2007-2015, nu mai puțin de 23 de contracte cu societatea subordonată Primăriei Târgu-Jiu. Stelbo Trans  a încasat din fondurile publice peste 1.160.000 de euro pentru închirierea către Edilitara de automăturătoare, tractoare, utilaje de deszăpezire sau vehicule industriale. Angajați ai firmei respective au măturat străzile din municipiu ca și când Edilitara n-ar beneficia de angajați proprii care să facă acest lucru. Doar măturatul străzilor a costat, în ultimii șase ani, peste 480.000 de euro, adică aproape jumătate de milion.

Poate nu întâmplător, casa lui Alexandru Zaharia se întinde pe o suprafață de 296 mp, în timp ce, legal, statul îi bagă lunar în buzunar 6.000 de lei la care se adaugă câte o mie de lei pentru fiecare ședință de Consiliu de Administrație al Edilitara, unde Zaharia are calitatea de membru.

 

900.000 de euro în conturile amicului lui Marius Ionescu

Alin Ușurelu, patronul firmei SC Oltenia Transport SRL, păstrează constant, de ani de zile, o relație cu directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu, Marius Ionescu, societatea sa încasând până acum peste 900.000 de euro din 28 de contracte cu Edilitara SA şi municipalitate. În 2007, fosta DSC a plătit firmei lui Ușurelu 36.000 de euro pentru închirierea unui excavator, iar în 2010, 58.000 de euro pentru închiriere de utilaje cu șofer la Primăria Târgu-Jiu. Tot din 2007 și până în prezent, Oltenia Transport SRL se ocupă de lucrări de balastrare, regularizări de ape pluviale și încă mai închiriază utilaje primăriei, încasând în tot acest timp 815.000 de euro.

Despre directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu, Marius Ionescu, trebuie spus că deține una dintre cele mai mari vile ale unui bugetar, aceasta fiind construită pe o suprafață de 505 mp pe malul Jiului. Tot Ionescu mai are în proprietate o barcă cu motor, o rulotă, două remorci și un autoturism. Bugetul public contribuie lunar, pentru salariu lui Marius Ionescu, cu 6.400 de lei lunar. Doar din participarea la ședințele de Consiliul de Administrație la Transloc și Aparegio, ca și membru, Marius Ionescu a câștigat 20.000 de lei. În mediul de afaceri din oraş este de notorietate amiciţia Marius Ionescu cu Alin Uşurelu, mai ales că afaceristul utilizează autoturismul directorului tehnic al Primăriei Tg+Jiu, iar la nivel speculativ se vorbeşte despre o casă de vacanţă pe care ar deţine+o cei doi, pe malul Dunării, în localitatea Ţigănaşi din comuna Burila Mare + Mehedinţi.